5 топ съвета за приготвяне на мъфини

Всичко останало в малките кексчета - бижута, е фантазия

Кухня
11:36 - 03 Април 2019
4232
5 топ съвета за приготвяне на мъфини

Мъфините, малките кексчета – бижута, най-просто се делят на две - сладки и солени. Малко съставки водят до истинско кулинарно щастие: брашно, бакпулвер или сода, захар или сол, мляко, масло, яйца. Това е основата, после следва пиршеството от добавки в зависимост от вкусовите предпочитания и фантазията.

Сладките мъфини най-често се обогатяват с шоколад, плодове, ядки. Експериментите се развихрят и с подправки. Канелата дава пикантна нотка, джинджифилът - приятна свежест, ванилията вкарва мека топлина, а кардамонът и карамфилът истински разкош. Разбира се, точно при подправките въображението не знае граници.

Солените мъфини са най-популярната „основна” храна за партита. Дори могат да се сервират за закуска, обяд, вечеря. Обогатяването на основното мъфин тесто, но без захар, или на картофено тесто, става идеално със сушени домати и чушки, бекон и други колбаси, пушени риби и с всякакви сирена. Разни зеленчуци пък развихрят фантазията.

Понякога малките кесчета, колкото и да са лесни за приготвяне и бързи за печене, някак си се изплъзват и не се получават толкова зашеметяващи. Успехът е гарантиран с 5 прости съвета.

 

1

Първо се смесват сухите съставки.

2

Следва смесването на течните съставки и добавянето им към сухите.

 

3

Самото разбъркване естествено може да стане с миксер. Но има една хватка, сочена и от най-големите майстори. Да се смесва, разбърква всичко с обикновена вилица. Няма да е по-бавно, нито по-трудно, а в същото време така се получава по-въздушна структура – толкова важна за фините кексчета.

 

4

Добавят се допълнителните съставки по избор.

 

5

Готовото тесто се слага със супена лъжица във формичките, застлани за по-сигурно с красивите хартийки за мъфини. И се пече.