Азиатска зелева супа с кюфтенца и тофу

за 4 порции, 50 мин

Кухня
17:54 - 01 Април 2019
2958
Азиатска зелева супа с кюфтенца и тофу

Продукти

За кюфтенцата: 350 г кайма смес, 1 стрък пресен лук, 1 червено люто чушле, 1 с.л. сусам, 1 ч.л. соев сос.

За супата: 1 червена чушка, 100 г гъби шийтаке, 6 стръка пресен лук, 30 г пресен джинджифил, 100 г китайско зеле, 150 г тофу – соево сирене, 1 червено люто чушле, 2 стъка лимонена трева (може да се замени с 2 ленти лимонова кора), 3 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 1 л зеленчуков бульон, 1 звездичка анасон, 2 листенца от лайм (може да се замени с 1 малка лента кора лайм), 80 г азиатски нудели – спагети, сол, 3 с.л. соев сос, 2 с.л. сусам, запечен на сух тиган, 2 ч.л. сусамово олио.

 

Приготвяне

Пресният лук се нарязва косо на пръстенчета. Чили чушлето се разполовява надлъжно, махат се семките и се наситнява напречно.

Омесва се каймата с пресния лук, чушлето, сусама и соевия сос. Оформят се 16 малки кюфтенца.

Червената чушка се почиства от семето и се нарязва на парчета около 2 см. Гъбите шийтаке се нарязват на едро. Пресният лук се нарязва на парчета по около 5 см. Джинджифилът се обелва и се нарязва на фини ленти. Китайското зеле се нарязва напречно на ивици.

Тофуто се нарязва на кубчета. Чили чушлето се наситнява. Почистената лимонена трева се нарязва на 5 см парчета. Чесънът се нарязва на тънки филийки, запържва се до златисто в олиото и се отцежда върху кухненска хартия.

Бульонът се кипва с анасона, лимонената трева, лютото чушле, листа от лайм, джинджифила. Оставя се да престои 15 мин. и се прецежда.

Нуделите се сваряват във вряща подсолена вода без да се преваряват и се отцеждат.

Бульонът се прецежда и се кипва отново. Добавят се кюфтетата, чушката, китайското зеле и гъбите. Готви се на тих огън 10 мин. Подправя се със соев сос. Прибавят се тофуто, пресният лук и нуделите и се готви още 2-3 мин.

Поръсва се със сусама, пържения чесън и сусамовото олио.