„Кодово име „Мадлен“ - една принцеса шпионин в битка срещу Хитлер

Животът на Нур Инаят Хан – британски агент в Париж през Втората световна, е описан за първи път в книга

Книги
13:33 - 11 Октомври 2024
5394
„Кодово име „Мадлен“ - една принцеса шпионин в битка срещу Хитлер

Важна и дълго липсвала глава в аналите на Втората световна война – така накратко може да се опише книгата „Кодово име „Мадлен“, която вече е по книжарниците със знака на издателство „Кръг“. Осветляваща все още недооценената роля на жените за победата над Хитлер, творбата на американския журналист и писател Артър Дж. Магида разказва завладяващата и вдъхновяваща история на принцесата шпионин Нур Инаят Хан (1914 – 1944), жертвала живота си за каузата на свободата. Българското издание е в превод на Юрий Лучев и с корица на Биляна Славкова (Kontur Creative).

Потомка на индийско кралско семейство, Нур отраства във Великобритания и Франция според суфистките вярвания за хармония, красота и толерантност, предадени ѝ от нейния баща. Отдадена на музиката, писателството и семейството си, младата жена не изглежда предопределена за героизъм.

Но животът има други планове за нея – сблъскала се с нацистките зверства, Нур се присъединява към Британското управление за специални операции, където изучава изкуството на шпионажа, саботажа и разузнаването. Изпратена обратно в Париж под фалшива самоличност, тя е първата жена радист в окупирана Франция през Втората световна война. По време на няколко критични месеца никой друг освен нея не предава жизненоважна информация от френската столица до Лондон.

С кодовото име „Мадлен“, шпионката се оказва ключова мишена за врага и близката ѝ среща с Гестапо е въпрос на време. След като в крайна сметка е заловена от германците, е измъчвана в продължение на десет месеца, но отказва да разкрие каквато и да било информация. Прави два дръзки опита за бягство от затвора, преди да бъде изпратена в концлагера Дахау, където на 13 септември 1944-та е разстреляна.

Заради изключителната ѝ смелост е удостоена посмъртно с най-високите военни отличия във Франция и Великобритания. Начално училище в парижкото предградие Сюрен носи името ѝ, а в лондонския парк „Гордън Скуеър“, където е живяла за кратко, е издигната нейна статуя.

За да разкаже историята на тази забележителна жена, Артър Дж. Магида провежда редица интервюта и си осигурява достъп до новооткрити ръкописи, официални документи и лични писма. Допълнена със снимки, биографията „Кодово име „Мадлен“ е напълно достоверна и изпълнена с голяма почит към Нур Инаят Хан, чиито кураж, вяра и чувство за справедливост я правят герой през най-страшните години за Европа.

В интервю за в. „Гардиън“ авторът споделя, че по време на проучванията си за книгата е останал особено впечатлен и трогнат от непубликувано есе на Нур, в което тя пише за „радостта от саможертвата“ и как стрелянето с пистолет подпомага концентрацията и медитацията.

„В това есе чуваме гласа на Нур – разказва Магида. – Tо е предимно за световните религии, но Нур е пренесла духовната дисциплина, възпитавана още от детството ѝ, към изкуството на боравенето с огнестрелно оръжие. Думите ѝ отразяват нейната всеотдайност и решителност. Есето разкрива жена, която не би се спряла пред нищо, за да осигури безопасността на света – дори с цената на това да навреди непоправимо на самата себе си.“