„Нулева гравитация“ – новите убийствено смешни разкази на Уди Алън вече и на български

Сборникът съдържа истории на легендарния комик от последните 15 години

Книги
09:32 - 16 Декември 2022
3154
„Нулева гравитация“ – новите убийствено смешни разкази на Уди Алън вече и на български

Едно от световните литературни събития на 2022-ра ще разтърси предколедно и българския книжен свят. След петнайсетгодишно отсъствие легендарният Уди Алън се завръща в прозата с нова колекция къси разкази. Сборникът „Нулева гравитация“ излезе у нас с логото на издателство „Кръг“ и категорично доказа, че режисьорът не е загубил и грам от оригиналността и словесното си майсторство.

В „Нулева гравитация“ Уди Алън е в пълния си блясък – остроумен, интелектуален, заядлив, безкомпромисен и най-вече адски забавен. Книгата, в превод на Владимир Германов и художествено оформление от Албена Лимони, вече е по книжарниците.

„Нулева гравитация“ съдържа деветнайсет разказа, някои от които са излизали в „Ню Йоркър“, други са написани специално за новата книга, но всички се появяват на български за първи път. Всеки от тях ни запознава с пълнокръвни герои, една част от които са типични за Уди Алън – актьори, агенти, херцози и неуспели писатели, но сред протагонистите (или антагонистите) се мъдрят и нечовешки видове – един кон, който се пробва в маслената живопис и става търсен художник; няколко непокорни кокошки и една крава, която е на „ти“ с Ларошфуко, Шу­берт, Шуман и Шекспир.

Под хапливите забележки на американския комик попадат алчността и машинациите на брокерите на не­движими имоти; също и така наречената „будна култура“ (свободна от расови и всякакви други предразсъдъци); и разбира се, Холивуд, с не­говия фалшив блясък и псевдойерархии.

Сред крайно налудничавите разкази са „Парк авеню, висок етаж – продавам или се мятам“, „Лека пластична корекция никога не вреди“, „Парите могат да ти купят щастие – ама друг път“, „Когато орнаментът на предния ти капак е Ницше“ и други. А началото на „Омари в Манхатън“ е пример за тънкостите на доброто писане, които Алън съвършено владее: „Преди две седмици Ейб Московиц падна мъртъв от инфаркт и се прероди като омар“.

Накрая, за десерт, Уди Алън черпи верните си последователи с „Да отраснеш в Манхатън“ – типична история за творчеството му със смесица от романтичен копнеж и стъписване пред противоречията на „свят, специално създаден така, че той никога да не може да го проумее“.

Разказите в „Нулева гравитация“ са и истинско гурме за ценителите на езика и редките думи. Дават също така щедра доза културни препратки. Авторката на предговора Дафни Мъркин коментира: „Сборникът циментира репутаци­ята на Алън на интелектуален шегаджия, придатък на злочестия, кротък персонаж от филмите му, но с почти недоловимо из­местване от самообезличаващата се стеснителност към фигура с малко (само малко) повече авторитет, способна да коментира нелепостите на околния свят“.

„Нулева гравитация“ е петият сборник с разкази на комика след „Квит сме“ (1971), „Без перушина“ (1975), „Странични ефекти“ (1980) и „Пълна анархия“ (2007). Издателство „Кръг“ в момента е официален издател на Уди Алън в България, под чието лого миналата година излезе неговата първа и единствена автобиография „Само да вметна“.