Борисов: ГЕРБ издига Рая Назарян за председател на парламента

ПП-ДБ сега трябва да се реваншират, заяви лидерът на партията

Новини
17:10 - 18 Юни 2024 (обновена)
4867
Борисов: ГЕРБ издига Рая Назарян за председател на парламента

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че партията ще предложи Рая Назарян за председател на парламента. На този етап съставянето на правителство е невъзможно, уточни той.

Борисов допълни, че ПП-ДБ трябва да се реваншират. "В Европейския парламент нашите депутати преговарят заедно. Но нищо от това не се зачита. От някаква гора казват, че трябва да има реванш. Сега трябва да се реванширате". 

„Дори не искат да ни се реваншират за това, че една година с един министър крепихме тази сглобка в името на геостратегическата насоченост на страната“, каза още лидерът на ГЕРБ.

"Вместо това получаваме популистки искания от други партии, но искат правителство, за да понесем само ние отговорност. ПП-ДБ дори не ни върнаха жеста", посочи още той. 

"Няма да ви забравя билбордовете, няма да допусна да станат реалност", каза още Борисов. 

Борисов обясни, че към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Лидерът на ГЕРБ обясни, че ще изчакат гласуването и от него ще стане ясно дали изобщо ще продължим нататък да преговаряме.

"За съжаление, не получаваме това, което ние наричаме "споделена отговорност. Група партии, които се чудят как да си спасят затихващите функции, искат на гърба на държавата и на ГЕРБ да се упражняват, не искайки да разберат какво искат българите. Българите искат една широка коалиционна формула, за да се стабилизира държавата. 

В същото време най-стабилното, което би било и което ние наричаме евроатлантическо мнозинство, е между първите три партии, както беше досега. 

Днес разбираме, че уплашени, отчаяни от резултатите си, много колеги искат да има управление и ГЕРБ да понесе цялата отговорност, хаос последните 3 години на редовни кабинети и служебни правителства. Ако държавата беше в добро състояние, щяха да се избият кой да управлява", заяви Борисов. 

„Колегите от ДПС се държаха отговорно, но още от началото казахме, че само с тях няма да управляваме“, обясни Борисов.

И добави, че на срещата с ДПС са препотвърдили това, което са правили една година заедно с ПП-ДБ – еврозоната, помощта за Украйна, Шенген, дефицитите, социалните плащания, инфраструктура, борба с корупцията, енергетика.

„Получаваме абсолютно популистки искания от другите партии. Искат да поемем само ние тази отговорност“, заяви Борисов.

Отнасям се с голямо уважение към колегата Марков и зачитам неговите 100 000 гласа, но ние сме избрали, вие сте дали мандат на хората до мен да преговарят. Бих се срещнал с всеки след това, за да уточним, ако има някакви детайли или да говорим за министри, за комисии...

Да ни се дават 100 дни и после всички да се дръпнат - това го гледахме от ИТН, когато напусна четворната коалиция, гледахме го и от другите. Не мисля, че има смисъл да си го причиним", подчерта лидерът на ГЕРБ. 

Зная партията какво иска, разкъсахме се по време на кампанията. Но от 69 имаме с един депутат по-малко. С 68 от 240 с толкова безотговорна политическа класа е самоубийство за всеки един, който и да е, каза бившият премиер.

Ако иска да го направим това ритуално всички. Считат, че отивайки на седми избори, ще си вдигнат резултата. Не виждам как. Заклинанията им, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута. Това няма да се случи!, заяви Борисов. 

"С 68 депутата не виждам как. Ако има отговорни хора, които да поставят на първо място държавата, има как. Години наред сме носили отговорност за тази държава. Няма да им позволя да се покатерят нито на ГЕРБ, нито на мен", заключи той.