Борисов: Внуците на убийците на Буров говорят за апартаменти 

Премиерът се ядоса в Брюксел заради имотния скандал у нас, пита кой в миналото живееше на "Позитано" и "Оборище"

Политика
14:14 - 21 Март 2019
2130
Борисов: Внуците на убийците на Буров говорят за апартаменти 

Премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел избухналия у нас "Апартаментгейт" с думите: "Днес децата и внуците на убийците на Атанас Буров ми говорят за липса на медийна свобода, питат за апартаменти...".

Бурният отговор на министър-председателя дойде след като и БСП, и президентът Румен Радев излязоха с остри позиции по темата заради ниските цени на жилищата, които представителите на ГЕРБ Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов са си купили в последните месеци на апетитни места и в луксозна сграда.

"Атанас Буров е казал, че трябва да бъдем приятели с всички, включително и с СССР, но първи е прозрял, че бъдещето на България е свързано с Европа. За съжаление противопоставянето в България продължава. Тези, които избиха цвета на нацията след 1944 година, ги няма днес. Напротив. Техните деца и внуци напъват да дойдат тук като троянски коне. Не искам да си разваляме настроението, но искам да се знае какво означава да се живее в страх. Попитайте наследниците на Буров какво е страх, истински страх. Да не можеш да говориш, да дойдат да ти вземат всичко без съд и присъда. Наследниците на Буров ще ви я какво значи страх. Него са го наричали буржоа. А червената буржоа след 1944-а какво правеше? Кой живееше в най-хубавите апартаменти тогава - на "Позитано", на "Оборище", в центъра? Те ще говорят сега за апартаменти. А ние в село Банкя си карахме Жигулитата и им гледахме Мерцедесите", ядоса се Борисов.

Заедно с шефа на Европейския парламент Антонио Таяни премиерът откри изложбено пространство в институцията на името на патриарха на българската буржоазия Атанас Буров и каза, че така е била поправена една историческа несправедливост.