Булгурена салата с авокадо и сирене
за 2 порции, 15 мин
Продукти
100 г булгур
200 мл зеленчуков бульон
1-2 червени чушки – около 200 г
3 стръка пресен лук или една глава червен лук
2-3 клонки мента или джоджен
1 лимон
1 авокадо
2 с.л. зехтин или олио
½ ч.л. мед
½ ч.л. смлян кимион
сол и черен пипер
100 г бяло саламурено сирене
Приготвяне
Кипва се бульонът, слага се булгурът и къкри 5 мин. Изключва се котлонът и се оставя още 5-10 мин.
Почистените чушки се нарязват на ленти. Пресният лук се нарязва на фини пръстени. Ментата се наситнява.
Изцежда се сокът на лимона. Обеленото авокадо се нарязва на кубчета и веднага се полива с 1 с.л. лимонов сок.
Разбърква се с булгура, чушките, ментата и лука.
Останалият лимонов сок се разбива със зехтина, меда, кимиона, сол и черен пипер.
С дресинга се полива салатата и се разбърква. Поръсва се с натрошеното сирене.
По същия начин се приготвя салата с кускус, пшеница, перлен ечемик, киноа.