Д-р Мими Виткова пред Lupa.bg: Контактните с коронавируса са опасни

Актуално интервю
16:10 - 23 Октомври 2020
6746
Д-р Мими Виткова пред Lupa.bg: Контактните с коронавируса са опасни

При 7 души заразени с коронавирус затворихме държавата, но при 1700 имаме свобода на действията. Ако първата ситуация можем да оправдаем с липсата на опит, незнанието, страха, как сега да си обясним днес тази безконтролност? Това попита в интервю за Lupa.bg бившият здравен министър д-р Мими Виткова и настоящ изпълнителен директор на Обединен здравноосигурителен фонд „Доверие“. Тя коментира новата заповед за маските, нарастващия брой заразени с коронавирус, недостига на персонал в лечебните заведения и изчерпването на леглата в тях.

- Д-р Виткова, адвокати алармират, че заповедта за задължителното носене на маски е пробита и ще отприщи нова серия от дела и жалби. Трябва ли да бъде редактирана?

- Носенето на маски на открито, където няма хора, не би трябвало да бъде задължително. Трябва обаче да се отговори на въпроса кое да смятаме за струпване на хора. На автобусната спирка също има струпване – пътниците стоят на разстояние, което няма 2 метра. Влизайки в автобуса тогава надяват маските. Всичко е взаимосвързано между разпоредби, индивидуална оценка на събитията и изпълнение на заповедите.  

Неносенето на маски в заведения крие риск. Вероятно логиката за незадължителното носене на предпазните средства там е, че в помещенията трябва да има отстояние между хората. Виждате, че има промяна в заповедта от онзи ден. Първо се говори за 1 квадратен метър след това за 2. Тези промени девалвират решенията. В много страни след определен вечерен час се спират посещенията на нощните заведения.  Може би всеки един от нас трябва да погледне какво се случва в реанимационните отделения, да погледне лицата на медицинския персонал, които са обезобразени от носенето на очилата и на костюмите, за да стане по-дисциплиниран.

Натъквам се на нещо, което е изключително смущаващо. В работните колективи, да речем, има позитивен на коронавирус. Той се изолира, но неговите контактни, съгласно заповедта, трябва да останат у дома и да се дезинфектират работните помещения. Да се направят на всички контактни проби и то две поредни през няколко дни и ако те са негативни, да се върнат в офиса. Това не се случва обаче. Контактните, които са позитивни, но са без клиника, разнасят инфекцията навсякъде – в автобуса, в магазина, на работното място. Това наблюдавам при мои познати – трима позитивни и 60 контактни. Представяте ли си какво значи това?! Вчера попитах общопрактикуващите лекари дали знаят контактните на своите пациенти. Не знаят. Кой контролира контактните? Никой.

- Защо се стигна дотам, че един лекар и 2 сестри се грижат за 112 души с коронавирус?

- На този въпрос ще си отговорим, щом си отговорим на другия въпрос - защо в Северна Италия, която е най-богатата част на страната, гледахме ковчези и чували? Отговорът е, защото в тази най-богата част на Италия повечето  болници са частни. Те нямаха ангажимент да лекуват пациенти с коронавирус. Ковчезите бяха в държавните болници. У нас се случва същото. Допуснахме в тези 30 г. да концентрираме лечебните заведения в 3 града в страната – София, Пловдив и Варна. Болниците в останалата част от страната останаха без кадри. Имам предвид областните болници – те в технологично отношение изостанаха катастрофално, в битово – също.

Когато дойде епидемията, стоварихме цялата отговорност на тях. Сега чувам призивите на здравния министър студентите по медицина и лекарите от извънболничната помощ да се включат в борбата с коронавируса. Нали решихме, че здравната система е пазар? Защо пазарът сега не решава проблемите?! Защото здравната система не е пазар. Тя е система, която е елемент от националната и социалната сигурност на една държава. Затова страни като Германия, която има добре подредена здравна система, се справя добре въпреки високата заболеваемост.

- В София вече няма свободни легла. Има ли решение?

- Чудя се на оптимистичния тон на пресконференциите, че няма проблем с леглата. В четвъртък следобед миналата седмица обикалях софийските болници да моля да бъде настанена една жена с пневмония.

Обществото е разколебано кои мерки са правилни и кои не. Доскоро не знаехме истинския брой на позитивните. Питахме се това случаи ли са или брой тестове. Сега ни уверяват, че е изчистен този проблем и обявяват броя на случаите. Доц. Кунчев днес заяви, че можем да стигнем до 5-6000 болни. Какво правим? Какво правим, когато станат 2000, когато станат 5 или 6 000? Това трябва да се обяснява на хората, защото само така ще станат по-дисциплинирани.

Имам възражения, че единствено здравният министър трябва да взема всички решения. Те не са само и единствено в неговите правомощия и компетенции. Засягат се производство, засягат се редица обществени сфери, затова е въпрос на професионална компетентност и на политическа отговорност. Виждате, че премиерите на Италия, Франция, Испания, Германия излизат и когато се вземат сериозни мерки за затягане на режима, се произнасят. Това означава, че правителството е обсъдило всички аспекти на мерките и се опитва да намери баланса. Люшкаме се от полюс на полюс. При 7 души затворихме държавата, но при 1700 имаме свобода на действията. Ако първата ситуация можем да оправдаем с липсата на опит, незнанието, страха, как сега да си обясним тази безконтролност?

- Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обяви, че коронавирусът е изкуствено тунингован в лаборатория. Вярвате ли в това?

- Има много предположения в тази насока. Съмнително е защо Китай, откъдето тръгна заразата, мълчи в момента. Тези дни стана ясно, че е изследван 10-милионен град и нито един човек в него не е бил позитивен. Това истина ли е? Ако е истина, защо това е така?

- Увеличението на парите за здраве се очаква да бъде 340 млн. лв. Сумата достатъчна ли е, за да се решат проблемите в системата?

- В здравеопазването действа формулата на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече. Трябва да се направи анализ за разхода на бюджета тази година. Необходимо е да се има предвид, че по време на извънредното положение болниците не бяха натоварени. Сега обаче с пламването на епидемията разходите в болничната и извънболничната помощ нарастват. Когато се направи анализ, можем по-точно да кажем парите за здраве дали да бъдат 340, 240 или 540 млн. лв.  Това обаче все още не е направено.