Д-р Сергей Иванов пред Lupa.bg: Внимавайте! Пролетните салати причиняват куп здравословни проблеми!

Актуално интервю
15:18 - 13 Април 2022
7491
Д-р Сергей Иванов пред Lupa.bg: Внимавайте! Пролетните салати причиняват куп здравословни проблеми!

Д-р Сергей Иванов е биолог от Центъра по биология на храните. Пред Lupa.bg той коментира опасността от салмонелата и дава съвети с какво да внимаваме при консумацията на храна през пролетта.

- Г-н Иванов, миналата седмица избухна скандалът със салмонелата в шоколадовите яйца, до колко сериозен е проблемът у нас?

- Това, което се случи с шоколадовите изделия на Фереро е голям проблем, защото се консумира от деца и то от малки деца. Те са доста податливи на салмонела. Вече има ститици случаи на заразени деца в Европа. За съжаление в България не можем да знаем какво е положението, защото тук това не се следи до такава степен. Но салмонелата не бива да бъде подценявана, защото в определени условия, тя може да убие някого. Потребителите трябва да знаят, че не трябва да купуват на децата шоколадови яйца. И като цяло да избягват всичко, свързано с тази марка. 

- Вярно ли е, че от Агенцията по храните намират салмонела и в други храни в момента, но информацията се пази в тайна (бел.ред. - за това от Lupa.bg първи съобщихме по информация на източници в Министерството на земеделието)?

- Да, така е. Има такива случаи и въпреки че е право на потребителите да го знаят, нещата се потулват. Право на всеки човек е да знае реалното положение на храната, която консумира, но от Агенцията предпочитат да мълчат. Реално те не могат да хванат всички заразени продукти, никъде по света няма този капацитет. Но поне това, което успяват да хванат, би трябвало да се обяви и хората да внимават.

- Защо се стига до такива мащаби на зараза?

- В тези случаи става дума за немарливост. Шоколадът не е рисков продукт за салмонела и за да се получи такова заразяване трябва да е голяма мърлявщина. Производителят трябва много да се е постарал, за да зарази шоколада. Оттам идва и изненадата, защото това е голям производител. След този случай ще се налага изследване и на шоколадовите изделия.

- В този сезон с какво трябва да внимават потребителите?

- В момента най-опасни са зеленчуците и то на ниво микробиология, а не толкова заради нитратите. Има вече много зелена салата на пазара, хората не са консумирали такава скоро и се хвърлят да ядат без да мислят. Така започват стомашни проблеми. Салататите и всички зелении трябва да се мият много добре листо по листо, а за децата е добре и да се накисват за няколко часа във вода с оцет. Проведени изследвания предишни години установиха високи нива на отрови в зелените салати. Репичките също влизат в това число. Използването в течение на дълго време на храна и вода с високо съдържание на нитрати води до развитие на алергия, нарушение на функциите на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система.

- Относно яйцата и агнешкото по празниците, за какво трябва да се внимава?

- Задължителното условие е продуктите за ядене да се купуват от магазините, а не от улични търговци. Не мога да разбера защо българинът продължава да предпочита да си купува месо и яйца от незнайни търговци. Тези меса висят на открито, плюят ги и ги кацат какви ли не насекоми. Имат куп зарази по тях. Кой би искал да яде такива неща?!