Домашната кухня на френското бистро с Lupa.bg: Киш Лорен

за 4 порции, 95 мин

Кухня
08:17 - 10 Октомври 2021
3248
Домашната кухня на френското бистро с Lupa.bg: Киш Лорен

Киш Лорен е най-известният сред френските кишове. Класиката е с ронливо тесто, както го представяме. Но дори и французите за по-практично и по-бързо често го приготвят с готово бутертесто.

Продукти

220 г брашно

¼ ч.л. бакпулвер

1 щипка сол

30 г френско жълто сирене или друго по избор – може кашкавал

120 г студено масло

2 жълтъка

200 г пушен бекон

200 мл студена течна сметана за разбиване

150 г крем фреш или заквасена сметана

4 яйца

сол, черен пипер и индийско орехче

1 белтък

Приготвяне

Смесват се брашното, бакпулверът и солта. Добавят се маслото на парченца и двата жълтъка. Омесва се гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Оформя се на плоско правоъгълно парче, завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час.

Кръгла форма се намазва с малко масло и се поръсва с малко брашно. Оставя се в хладилника.

Тестото се разточва на кръг малко по-голям от диаметъра на формата. Разстила се във формата да покрие и стените. Набожда се на няколко места с вилица.

Покрива се с хартия за печене и се напълва с топчета за сляпо печене или боб, за да си запази формата. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 15-20 мин.

Беконът се нарязва на кубчета. Течната сметана се разбива с крем фреша и целите яйца. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.

Разбиват се всички белтъци, намазва се изпеченият блат и се пече още 5 мин. Разстила се върху блата 2/3 от бекона. Изсипва се сметановата смес. Пече се 15 мин. Поръсва се с останалия бекон и се пече още 15 мин. Оставя се малко да изстине във формата.