Домашната кухня на френското бистро с Lupa.bg: Киш Лорен
за 4 порции, 95 мин
Киш Лорен е най-известният сред френските кишове. Класиката е с ронливо тесто, както го представяме. Но дори и французите за по-практично и по-бързо често го приготвят с готово бутертесто.
Продукти
220 г брашно
¼ ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
30 г френско жълто сирене или друго по избор – може кашкавал
120 г студено масло
2 жълтъка
200 г пушен бекон
200 мл студена течна сметана за разбиване
150 г крем фреш или заквасена сметана
4 яйца
сол, черен пипер и индийско орехче
1 белтък
Приготвяне
Смесват се брашното, бакпулверът и солта. Добавят се маслото на парченца и двата жълтъка. Омесва се гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Оформя се на плоско правоъгълно парче, завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 1 час.
Кръгла форма се намазва с малко масло и се поръсва с малко брашно. Оставя се в хладилника.
Тестото се разточва на кръг малко по-голям от диаметъра на формата. Разстила се във формата да покрие и стените. Набожда се на няколко места с вилица.
Покрива се с хартия за печене и се напълва с топчета за сляпо печене или боб, за да си запази формата. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 15-20 мин.
Беконът се нарязва на кубчета. Течната сметана се разбива с крем фреша и целите яйца. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Разбиват се всички белтъци, намазва се изпеченият блат и се пече още 5 мин. Разстила се върху блата 2/3 от бекона. Изсипва се сметановата смес. Пече се 15 мин. Поръсва се с останалия бекон и се пече още 15 мин. Оставя се малко да изстине във формата.