Домашната кухня на френското бистро с Lupa.bg: Крок Мадам и Крок Мосю
за 2 броя, 25 мин
Прочутият френски сандвич Крок Мосю си има за компания също толкова прочутата Крок Мадам. И в двата случая името идва от нещо хрупкаво между зъбите. А разликата между двата тоста е, че „мадамата” е по-пищна – има си и яйце отгоре.
Продукти
100 г френско жълто сирене или ементал (може да се използва всякакво жълто сирене, например кашкавал)
4 филии хляб за тост или всякакъв по избор
1 с.л. меко масло
4 филийки варена шунка
2 ч.л. олио
2 яйца
сол и черен пипер
Приготвяне
Крок Мосю
Сиренето се настъргва.
Филиите хляб се запичат до светло кафява и се намазват с маслото от едната страна.
Две филии се поставят с маслото нагоре в тава с хартия за печене. Поръсват се с половината сирене. Слагат се по 2 парчета шунка върху всяка филия.
Захлупват се с другите 2 филии хляб с маслото надолу. Отгоре се поръсва с останалото сирене.
Пече се в горната чат на загрята фурна на 220 градуса 10 мин.
Крок Мадам
Изпържват се в загрятото олио яйцата „на очи” – 3-4 мин. на средна температура.
Яйцата се слагат върху готовите сандвичи. Подправя се със сол и черен пипер.