Еспресо шоколадова торта с уиски сос (БЕЗ ПЕЧЕНЕ)
за 12 парчета, 60 мин
Продукти
400 г шоколад по избор
200 г бисквити по избор
250 мл течна сметана за разбиване
1 с.л. разтворимо кафе еспресо
1 портокал
50 г захар
100 мл уиски
30 г масло
3 с.л. кедрови ядки (може да се заменят с други ядки по избор)
Приготвяне
Шоколадът се нарязва едро и се разтопява на гореща водна баня.
Бисквитите се смилат, счукват ситно. Смесват се със 75 г от разтопения шоколад.
Покрива се плътно дъното на форма за печене, като се оформа ръб околовръст – по вътрешната стена на формата. Слага се в хладилника за около 2 часа.
Сметаната се кипва леко, маха се от котлона и се разтваря в нея кафето. Оставя се леко да изстине и се разбърква с разтопения шоколад.
Шоколадовата смес се изсипва в бисквитения блат. Слага се в хладилника да се стегне.
Настъргват се тънки лентички от портокаловата кора. Изцеждат се 110 мл портокалов сок.
Захарта се карамелизира до светло кафяво. Добавят се портокаловият сок и уискито, кипва и ври на тих огън 2 мин. Прибавя се маслото и къкри около 15 мин. с разбъркване до кремообразен сос. Оставя се да изстине.
Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто и се оставят да изстинат.
Поръсват се върху тортата портокаловата кора и кедровите ядки. Полива се на ивици с уиски соса.