Еспресо шоколадова торта с уиски сос (БЕЗ ПЕЧЕНЕ)

за 12 парчета, 60 мин

Кухня
09:23 - 07 Ноември 2021
4157
Еспресо шоколадова торта с уиски сос (БЕЗ ПЕЧЕНЕ)

Продукти

400 г шоколад по избор

200 г бисквити по избор

250 мл течна сметана за разбиване

1 с.л. разтворимо кафе еспресо

1 портокал

50 г захар

100 мл уиски

30 г масло

3 с.л. кедрови ядки (може да се заменят с други ядки по избор)

 

Приготвяне

Шоколадът се нарязва едро и се разтопява на гореща водна баня.

Бисквитите се смилат, счукват ситно. Смесват се със 75 г от разтопения шоколад.

Покрива се плътно дъното на форма за печене, като се оформа ръб околовръст – по вътрешната стена на формата. Слага се в хладилника за около 2 часа.

Сметаната се кипва леко, маха се от котлона и се разтваря в нея кафето. Оставя се леко да изстине и се разбърква с разтопения шоколад.

Шоколадовата смес се изсипва в бисквитения блат. Слага се в хладилника да се стегне.

Настъргват се тънки лентички от портокаловата кора. Изцеждат се 110 мл портокалов сок.

Захарта се карамелизира до светло кафяво. Добавят се портокаловият сок и уискито, кипва и ври на тих огън 2 мин. Прибавя се маслото и къкри около 15 мин. с разбъркване до кремообразен сос. Оставя се да изстине.

Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто и се оставят да изстинат.

Поръсват се върху тортата портокаловата кора и кедровите ядки. Полива се на ивици с уиски соса.