Как се прави лесно карамел (стъпка по стъпка)

Два са начините на приготвяне - сух и мокър

Кухня
10:44 - 10 Април 2019
235121
Как се прави лесно карамел (стъпка по стъпка)

Колко му е да направиш карамел - печена захар! Слага се захарта в тигана на котлона и се разтопява. И е така, и не е. Всеки може да разтопи захарта. Стига да не щракаха разни уж дребни капани до крайния резултат – перфектния карамел, който често ни е нужен в кухнята.

Два са начините за приготвяне на карамел – сух и мокър. При мокрия захарта се разтваря във вода и след това се готви – ври, докато не само се сгъсти на сироп, а започне да се пече и покафенява. При сухия захарта се разтопява направо, без да се добавя вода.

За да се приготви наистина перфектен карамел, е важно да се дебне най-вече за цвета, но и за вкуса разбра се.

При сухия карамел захарта се загрява на умерен огън, като се държи непрестанно под око. Най-важното е да се следи да не загори. Веднъж загорял, няма спасение за карамела – всичко трябва да започне отначало.

Захарта обикновено тръгва да се разтопява в краищата на съда, но няма проблем, ако карамелизирането започне от центъра. Едва тогава, когато се задейства процесът на топене, влиза в действие бъркалката.

Но внимание, първо се прибутва захарта към центъра на тигана, за да може сместа да се карамелизира равномерно. Ако в карамела се образуват много бучки или е зърнест, не е голям проблем. Решава се като се намали огънят.

Разбъркването продължава. Всичко трябва да се разтопи. Проблем е, ако е сложена много захар наведнъж – тя трудно се разтопява равномерно. Изходът е карамелизирането да се прави бавно, на много слаб огън, като се разбърква възможно най-малко.

При мокрия карамел най-важното е да се разтвори добре захарта във водата. Готви се на силен огън. Сместа се сгъстява и си променя цвета за около 10 минути. Маха се от котлона, когато карамелът стане златист – кехлибарен. А ще потъмнее карамелено, след като изстине.

Когато се приготвя карамелен сос – най-често със сметана (става и с прясно мляко), тя се сипва още докато карамелът е горещ.

Чудесен е и карамеленият сироп. Получава се, като във вече готовия карамел се сипе студена вода и се вари малко до предпочитаната гъстота. Идеален е за подслаждане на кафе, чай, студени напитки. Както и за сиропиране на десерти.