Канелени охлювчета със сметанов сироп
за 12 бройки, 45 мин
Продукти
За тестото: 300 мл прясно мляко, 35 г прясна мая, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 1 пак. ванилова захар, 75 г масло, 480 г брашно.
За плънката: 50 г масло, 80 г захар, 1-2 щипки канела.
За сиропа: 300 мл течна сметана или прясно мляко, 100 г захар, 2 пак. ванилова захар.
Приготвяне
Маята, захарта и ваниловата захар се разтварят в хладкото прясно мляко. Добавят се брашното, солта и маслото. Омесва се тесто с куките на миксера или на ръка и се оставя да втаса, докато си удвои обема – около 1 час.
За плънката се разтопява леко маслото. Смесва се захарта с канелата.
Тестото се разточва на правоъгълник 35 на 50 см. Намазва се с разтопеното масло и се поръсва с канелената захар. Навива се от дългата страна на руло. Нарязва се напречно на 12 еднакви филийки - охлювчета.
Охлювите се подреждат в тава и се оставят отново да втасат около 30 мин. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса 25 мин.
Загрява се течната сметана със захарта и ваниловата захар и къкри на тих огън, като се разбърква докато се посгъсти.
Изпечените охлюви веднага се заливат със сметановия сироп.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" само за 1 лев.