Канелони със спанак и рикота в доматен сос (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

за 4 порции, 65 мин

Кухня
08:51 - 11 Декември 2021
5537
Канелони със спанак и рикота в доматен сос (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Продукти

400 г спанак

сол, черен пипер и индийско орехче

2 филийки хляб

150 г рикота или извара

2 яйца

10-12 броя паста канелони

масло за намазване

500 мл доматен сос

40 г пармезан или друго жълто сирене

босилек

 

Приготвяне

Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода за съвсем кратко – към 30 сек. Охлажда се в студена вода и се отцежда. Нарязва се едро.

Хлябът се нарязва на кубчета. Смесва се със спанака, рикотата, яйцата, сол, черен пипер и индийско орехче.

Сместа се слага в пош или в найлоново пликче, като се отрязва едното ъгълче. Пълнят се канелоните, като може да стане и с лъжичка.

Подреждат се в намазана с маслото тавичка. Заливат се с доматения сос.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса 35 мин. Към края се поръсва с настъргания пармезан.

Гарнира се с листенца босилек.

По същия начин, но на пластове се приготвя с кори за лазаня. Или макаронада с друг вид паста.