Карфиолена супа с бадеми
за 4 порции, 20 мин
Продукти
20 г нарязани белени бадеми
400 г карфиол
1-2 картофа – около 130 г
3 главички шалот или друг по-дребен лук
2 с.л. масло
500 мл зеленчуков бульон
2 с.л. лимонов сок
сол и индийско орехче
200 мл течна сметана за разбиване (може да се замени със заквасена сметана)
80 г пармезан или друго жълто сирене
магданоз
Приготвяне
Бадемите се запичат на сух тиган.
Карфиолът се нарязва на розички и се заделят 4.
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета.
Обеленият шалот се наситнява. Разтопява се маслото и се сотират леко шалотът и картофите.
Прибавя се карфиолът, разбърква се и се разрежда със зеленчуковия бульон.
Подправя се с лимоновия сок, сол и индийско орехче.
Готви се на средна температура 15 мин.
Останалите розички карфиол се бланшират във вряща подсолена вода 10 мин. и се отцеждат.
Супата се пасира, добавя се сметаната и отново се загрява.
Поръсва се настърганият пармезан и се разбърква.
Гарнира се с розичките карфиол и се поръсва с бадемите и наситнен магданоз.