Карфиолена супа с бадеми

за 4 порции, 20 мин

Кухня
13:49 - 10 Ноември 2021
3601
Карфиолена супа с бадеми

Продукти

20 г нарязани белени бадеми

400 г карфиол

1-2 картофа – около 130 г

3 главички шалот или друг по-дребен лук

2 с.л. масло

500 мл зеленчуков бульон

2 с.л. лимонов сок

сол и индийско орехче

200 мл течна сметана за разбиване (може да се замени със заквасена сметана)

80 г пармезан или друго жълто сирене

магданоз

 

Приготвяне

Бадемите се запичат на сух тиган.

Карфиолът се нарязва на розички и се заделят 4.

Картофите се обелват и се нарязват на кубчета.

Обеленият шалот се наситнява. Разтопява се маслото и се сотират леко шалотът и картофите.

Прибавя се карфиолът, разбърква се и се разрежда със зеленчуковия бульон.

Подправя се с лимоновия сок, сол и индийско орехче.

Готви се на средна температура 15 мин.

Останалите розички карфиол се бланшират във вряща подсолена вода 10 мин. и се отцеждат.

Супата се пасира, добавя се сметаната и отново се загрява.

Поръсва се настърганият пармезан и се разбърква.

Гарнира се с розичките карфиол и се поръсва с бадемите и наситнен магданоз.