Карибски шоколадови трюфели с кокос
за 35 бройки, 90 мин
Продукти
550 г бял или тъмен шоколад
80 мл кокосово мляко
1 лайм
2 с.л. бял ром
50 г нарязан на парченца кокосов чипс или кокосови стърготини
Приготвяне
Шоколадът се нарязва на дребно. 300 г се разтопява в кокосовото мляко на водна баня. Маха се от котлона.
Настъргва се фино кората на лайма, разбърква се с рома и се добавя с леко разбъркване към шоколада. Покрива се повърхността с прозрачно фолио и се оставя за 1 час да се охлади.
Гребва се с лъжица от сместа и с помощта на втора лъжица се оформят около 35 еднакви топчета – трюфели.
Подреждат се върху хартия за печене и се покриват с друг лист хартия. Слагат се във фризера за 30 мин. Изваждат се и се дооформят с ръце и се оставят в хладилника.
Останалата част от шоколада се разтопява на водна баня като се разбърква от време на време.
Парченцата кокосов чипс или стърготини се запичат на сух тиган до златисто кафяво и се оставят да се охладят.
Кокосът се разбърква с разтопения шоколад.
Трюфелите ,с помощта на вилица, се потапят в сместа докато се покрият отвсякъде. Оставят се да се втвърдят.
Издържат на хладно и сухо място 2 седмици.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с акценти: "Картофена торта - варианти и за гарнитура, и за основно", "Лучена пита в модерни вариации", "Дюлев сладкиш с орехи", "Есенни рецепти с богат вкус и бедни на калории", "Мушмули на мармалад, желе и ликьор".
Очаквайте специално издание за Никулден на същата цена - 1 лев.