Картофена тортиля с магданозено олио
за 6 порции, 70 мин
Продукти
600 г картофи
2 глави лук
2 червени чушки
2 с.л. масло
сол и черен пипер
7 яйца
120 мл прясно мляко
30 г настъргано жълто сирене по избор – може кашкавал
1 връзка магданоз
8 с.л. олио или зехтин
2 с.л. оцет
150 г грах
1 ч.л. масло
Приготвяне
Картофите се сваряват и се обелват, нарязват се на филийки. Лукът се нарязва на ивици. Чушките се нарязват на пръстени ½ см дебели. Магданозът се наситнява.
Картофите се подреждат в тавичка с 2 с.л. масло. Пекат се загрята фурна на 200 градуса 10 мин. Добавя се лукът и се пече още 5 мин.
Разбиват се яйцата с малко сол, прясното мляко и жълтото сирене.
Половината магданоз се смесва със зехтина или олиото, бялото вино и оцета.
Останалият магданоз се смесва с граха и чушките. Добавя се към картофите и се пече още 5 мин.
Страните на тавичката над печивото се намазват с 1 ч.л. масло. Излива се яйчената смес. Слага се отново във фурната, като се изключва. Оставя се да се стегне от остатъчната топлина 25-30 мин.
Тортилята се гарнира с магданозеното олио.