Кокосов меренге сладкиш с круши
за 12 парчета, 70 мин
Продукти
4 яйца
1 щипка сол
2 с.л. пудра захар
4 с.л. кокосови стърготини
1 шушулка ванилия или 1 пак. ванилова захар
2 големи круши – около 350 г
80 г масло
60 г кафява захар
100 г кисело мляко
6 с.л. прясно мляко
225 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
масло за намазване
Приготвяне
2 белтъка се разбиват с щипката сол на твърд сняг. Добавят се пудрата захар и кокосовите стърготини с внимателно разбъркване и се оставя в хладилника.
Почистените от семето круши се нарязват на малки кубчета.
Маслото се разбива с кафявата захар. Добавят се целите яйца и останалите жълтъци, киселото мляко, прясното мляко и ваниловите семенца и се разбърква.
Прибавя се брашното, смесено с бакпулвера, и се разбърква на гладко тесто. Смесва се с крушите.
Изсипва се в намазнена форма за печене. Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 25-30 мин.
Изважда се от фурната и се намазва с меренгето – целувчената смес от белтъците.
Връща се във фурната и се пече още 8-12 мин. до леко покафеняване.
Меренге сладкишът може да е приготви и с други плодове по избор.