Крем карамел с кафе
за 6 порции, 40 мин
Продукти
1 с.л. олио
200 г захар
3 яйца
2 жълтъка
500 мл прясно мляко
2 ч.л. разтворимо кафе
1 манго или друг плод по избор
1 с.л. натрошено кафе на зърна
Приготвяне
6 купички за крем карамел по 150 мл се намазват тънко с олио.
120 г захар се разтопява на карамел, добавят се 2 с.л. вода като се разбърква и бързо се разпределя в купичките.
Яйцата и жълтъците се разбиват с останалата захар.
Млякото се кипва и се разбърква с разтворимото кафе. Изсипва се на тънка струйка при непрекъснато бъркане в яйчената смес. Прецежда се и се разпределя в купичите.
Подреждат се в тава с вода – да стига до 2/3 на купичките.
Пече се на водната баня в загрята фурна на 160 градуса.
Купичките с крема се изваждат и се оставя да изстине.
Крем карамелът се обръща от купичките в чинийки. Гарнира се с парченца манго или друг плод. Поръсва се със счуканите зърна кафе.