Крем карамел с кафе

за 6 порции, 40 мин

Кухня
15:54 - 15 Април 2019
8200
Крем карамел с кафе

Продукти

1 с.л. олио

200 г захар

3 яйца

2 жълтъка

500 мл прясно мляко

2 ч.л. разтворимо кафе

1 манго или друг плод по избор

1 с.л. натрошено кафе на зърна

 

Приготвяне

6 купички за крем карамел по 150 мл се намазват тънко с олио.

120 г захар се разтопява на карамел, добавят се 2 с.л. вода като се разбърква и бързо се разпределя в купичките.

Яйцата и жълтъците се разбиват с останалата захар.

Млякото се кипва и се разбърква с разтворимото кафе. Изсипва се на тънка струйка при непрекъснато бъркане в яйчената смес. Прецежда се и се разпределя в купичите.

Подреждат се в тава с вода – да стига до 2/3 на купичките.

Пече се на водната баня в загрята фурна на 160 градуса.

Купичките с крема се изваждат и се оставя да изстине.

Крем карамелът се обръща от купичките в чинийки. Гарнира се с парченца манго или друг плод. Поръсва се със счуканите зърна кафе.