Маслен кекс в буркан с бадеми
за 4 буркана по 500 мл, 60 мин
Продукти
250 г масло
150 г захар
4 яйца
500 г брашно
1 бакпулвер
125 мл прясно мляко.
малко олио за намазване
филирани бадеми за поръсване – белени, нарязани на тънки люспи
Приготвяне
Бурканите се стелиризират във вряща вода, подсушават се и се намазват отвътре с малко олио. Поръсват се отвсякъде отвътре с филирани бадеми.
Разбиват се маслото и захарта до пяна. Едно по едно се добавят яйцата и се разбива на гладка смес.
Добавят се брашното с бакпулвера и прясното мляко и всичко се разбърква на гладко тесто.
Бурканите се напълват до 2/3 с тестото. Пече се в загрята фурна на 180 градуса без капак около 35 мин.
Може да се използват повече по-малки бурканчета, като се съобрази времето за печене с вместимостта им - колкото са по-малки, се пече по-кратко.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" само за 1 лев.