Мая Манолова: Да подкрепя премиер, предложен от десницата или Слави? Няма проблем!

Коментар
11:00 - 02 Април 2021
9680
Мая Манолова: Да подкрепя премиер, предложен от десницата или Слави? Няма проблем!

Със зашеметяващия персонален рейтинг от 63% по времето, когато беше национален защитник, Мая Манолова се превърна в най-популярната публична фигура. Какво се промени от тогава, как се завръща в активната политика и на чии гласове разчита, разговаряхме с лидера на "Изправи се.БГ" броени дни преди парламентарните избори в едно по-лично, по-откровено и по-човешко интервю – за Мая като боец, жена и баба.

- Коя е по-добрата Мая Манолова? Заместник-председателят на парламента? Омбудсманът? Протестиращата? Лидерът на гражданската платформа?

- Аз съм си същата. И тогава, и сега, винаги съм заставала с лицето си, когато съм искала да защитавам каузи. И като омбудсман, и сега като председател на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ стоя зад гражданите. Всъщност аз доказах, че не са необходими постове и позиции, за може човек да е ефективен в защитата на гражданите. Давам за пример успеха на мен и екипа ми в парирането на намеренията да се изгради завод за изгаряне на отпадъци в Дивдядово в Шуменско.  Преборихме се за заплатите на над 800 работници в ловешко предприятие и на над 500 в Раднево. Подкрепихме граждани с проблеми, с частните съдебни изпълнители и колекторски фирми. Така че ако човек работи със сърцето си, иска да се посвети и да е полезен на хората, може да го направи, без да е необходимо непременно да е овластен с определен пост. Всъщност има значение това, че съм била омбудсман. Независимо дали щях да стана кмет на София, да продължа адвокатската си работа или да заема друга позиция, аз винаги ще си остана обществен защитник.

Предизвикателството на кампанията и на плана за свалянето на Бойко Борисов от власт е и в това да променим институциите и държавата. Така че те – от мащеха за гражданите, да станат техния омбудсман. Това се отнася и за Министерския съвет, и за Народното събрание.

- Обаче хората казват: „Тя вече е била във властта“, „вече е била на парламентарната трибуна“. Има ли промяна за Вас от върха на една парламентарна група до площада, сред обикновения човек?

- Осъзнах, че сляпото следване на партийната дисциплина води до тежки грешки. Затова и „Изправи се.БГ“ не стана партия. Имахме възможност, имахме време, имахме подкрепа в цялата страна, достатъчно силен юридически екип, за да го сторим.


Манолова, когато бе зам.-председател на НС 

Можехме, но съвсем осъзнато останахме гражданска платформа, която поставя в центъра на работата си не друго, а именно проблемите на обикновените хора. Не се занимаваме с идеология, за нас ниските пенсии не са ляв или десен проблем. Защото и членове на ГЕРБ, и членове на БСП получават по 300 лева пенсии, което е възмутително, нали? Не робуваме на партийна дисциплина. В следващия парламент, в който ще имаме солидна група, мога да Ви уверя, че решенията няма да се спускат „отгоре“ и че депутатите ни няма просто да натискат копчета. Тяхната роля е да отстояват собствените си убеждения. Разбира се, в политическия ни меморандум сме записали основните цели, зад които стоим. И там първото, а и най-важното е изгонването на мафията от властта.

- Как ще противостоите на вече добре отработената схема за вътрешнопарламентарно пазаруване, как ще гарантирате, че сред Вашите представители няма да се появяат изведнъж ренегати, които да се превърнат в „златни“ пръстове за бъдещата власт срещу няколко сребърника? Много примери видяхме вече.

- Така е. Затова и доверието в парламента е толкова ниско и неслучайно хората се подиграват на депутатите – с поведението си голяма част от тях показаха, че нито си държат на думата, нито стоят зад принципите си отпреди изборите. Нямам причини да подозирам, че сред лицата в листите на Изправи се! Мутри вън!, има такива, които ще изменят на целите ни – съдебна, икономически, социални реформи, подкрепа за бизнеса. Сигурна съм, че няма да има такива хора. Но ако това се случи, ще бъда безкомпромисна. Доказала съм с биографията си, че не се поддавам на натиск, не се плаша лесно и не се продавам. По време на местните избори през 2019 г. Борисов и властта направиха всичко, за да ме откажат от участието ми. Предлагаха ми милиони! Предлагаха ми постове... А това, което се изсипа след това върху мен, върху семейството ми, приятелите и съмишлениците ми, беше брутално. Устояхме. Основата на „Изправи се“ е дело на хората, които бяха с мен тъкмо в тази кандидат-кметска кампания за София. Знаем, че по-силна от страха е нашата решимост да сменим този модел. Това са проверени лица в битка. Те устояха и съм сигурна, че ние сме тези, които няма да позволят следващ мандат на досегашната власт.

- Често Ви питат Вие ли наистина предложихте Делян Пеевски за председател на ДАНС. Вече знаем отговора. Но кой предложи Манолова за омбудсман?

- Може да се провери в стенограмите на парламента. Бях предложена от над 20 граждански организации, след това имах разговори с всички парламентарни групи, включително и с тази на ГЕРБ, за да представя каква е моята визия за ролята на омбудсмана. Не отстъпих и на сантиметър от това, което тогава презентирах – че ще изнеса цялата институция „на терен“, че няма да деля хората на леви и десни, че всичко ще бъде публично и прозрачно. И това се случи. Но тогава, когато представях своите каузи, тогавашният председател на ПГ на ГЕРБ (Цветан Цветанов – б.а.), поиска да се извиня за Костинброд като условие да бъде подкрепена от тях. Не го направих.

Затова и те си подкрепиха издигнатия собствен кандидат. А след това Цветанов, ръководството и повечето от ГЕРБ си показаха във фейсбук бюлетините, че не са гласували за мен. Да, познават ме, все пак 10 години бях в парламента, знаят какъв човек съм, колко самоотвержено се хвърлям да защитавам обикновения човек. И затова смятам, че депутати от ГЕРБ и от Реформаторския блок тогава ме подкрепа тъкмо заради личностните ми качества, а не заради партийните цветове.

- Това ли беше първата лъжа спрямо Вас? Че Борисов Ви е направил омбудсман?

- Не мисля. Той по принцип лъже. Това, което е казал сутринта, на обяд вече е различно, а до вечерта вече е напълно забравено и отречено. Да, срещала съм се с Борисов, за да го убеждавам по различни въпроси – като това, че трябва да бъдат закрити арбитражните съдилища, които тормозеха хората с малки дългове към различни монополисти, че не трябва да засяга пенсионирането на миньорите, че фондът за гарантиране на вземанията трябва да изплаща заплатите на работници, чиито работодатели са фалирали, а не просто да събира едни пари, никога нестигащи до хората, че трябва да бъдат поставени на място ЧСИ-тата. Била съм радетел на каузите на майките на деца с увреждания, докато убедя и него, и Владислав Горанов, и социалния министър тогава – че Законът за личната помощ трябва да стане факт. И след палаткови лагери в продължение на осем месеца накрая депутатите с аплодисменти го гласуваха...

Не съм молила обаче никога никого за мой личен проблем. Стояла съм сред тях, за да отстоявам граждански каузи. Такава е и функцията на омбудсмана – той трябва да бъде медиатор между хората и институциите, трябва да бъде свързващото звено, ако иска да бъде ефективен. Това беше и причината да си подам оставката. Защото аз можех още да си седя в омбудсманския кабинет. Аз исках да решавам проблеми, а това от един момент нататък повече не се случваше и затова в мотивите за оставката си изброих десетина примера защо важни каузи не успяват. Един от най-ярките примери е Законът за частния фалит, който още отлежава в парламента. Хвърлиха прах в очите на хората, че са приели принципа за 10-годишната абсолютна давност. Но това не работи. Законът за частния фалит е решението и аз гарантирам, че ще внеса в пленарната зала и ще се боря да бъде приет. Ето затова влизам в парламента – не защото искам отново да съм народен представител. Не, била съм 10 години. Искам да разградим пирамидата на властта, построена до голяма степен заради липса на обединение на опозицията, и за да превърна каузите, зад които години наред съм стояла, в реалност, в завършени политики.

- Ако ГЕРБ и БСП сключат сделка под удобното наименование „коалиция на националното съгласие“, как ще противостоите?

- Това ще е техният крах. Това ще е катастрофа в очите на българските граждани. Защото ще означава, че за постове, министерски кресла, те биха загърбили и идеологии, и обещания. Хората няма да го простят. На тези избори дежурното: „Извинявайте, но така ни подреди народът“ или „Ние много искахме, но така се случи“, няма да мине. Следващият, който излъже, ще бъде изгонен с камъни от институцията, в която се е окопал. И това трябва да се знае от всеки кандидат на този вот.

- Заплашват ли Ви и сега?

- Ние сме най-атакуваните в тази кампания. Ясно е как се цензурират медии, включително национални. Не са случайни агресията, клеветите, обидите, инсинуациите, носочени предимно срещу нас. Сякаш властимащите нямат друг опонент, освен нас? Но пък това е и доказателството, че в договорки не учаснваме, не сме се спазарили и няма да го направим.

- Готова ли сте за премиер?

- Никой от моя екип не влиза в тези избори, за да заеме определени позиции във властта. Пак казвам, можех да съм омбудсман, можех да си остана най-харесваната в държавата с моя най-висок персонален рейтинг, да се ползвам още с екстрите от пребиваването в държавната институция. Ако исках кабинет, служебна кола, щях да съм там. Избрах година и половина да съм по улиците на България. Знаете ли как се градят структури в условията на пандемия? Ние не правим кампания сега, а го правим от 18 месеца. Това, за което се боря, е в следващия парламент „Изправи се! Мутри вън!“, Демократична България и партията на Слави Трифонов, т.е. Извънпарламентарната опозиция в момента, да сме заедно първа политическа сила, ние да сме формиращите правителството. И не, нямам проблем да подкрепя премиер, предложен от ДБ или от „Има такъв народ“.

- Виждате ли подходяща фигура?

- Вижте, прекалено рано е да се обсъждат имената за тези постове. Важното е след 4 април да има мнозинство на почтените, за да се състави и правителство на почтените. Само така ще може да се покаже какъв огромен потенциал има България. С 30 млрд. Евро, които ще влязат в Европа в идните години, а ние няма да допуснем да бъдат окрадени, ще гарантираме, че ще стигнат до всяко домакинство и всяка фирма. Само така ще покажем, че България в действителност може да се изправи, да се модернизира, да има население с европейски доходи. Това е страна, която има всички предпоставки да разполага с един истински проспериращ народ. Тогава и емигрантите ни ще се върнат. Видят ли, че политиката не е подвластна на един диктатор, че тук има перспектива за семействата им, за кариерата им, ще си дойдат. Трябва да дадем хоризонт за развитие на младите, активните, образованите, компетентните.

- Като се срещате из страната със симпатизанти, със сигурност виждате и членове на Вашата бивша партия БСП,  какъв е диалогът с тях, отношението?

- Била съм член на БСП, никога няма да се откажа от миналото си. Имам много приятели и в БСП, и в другите партии. Почтени хора има и в ГЕРБ, във всички партии. Затова и не направихме ние политическа партия – за да не ограничавме и слагаме в рамки истински искащите просперитета на България в определена идеология. Но с БСП сме конкуренти на тези избори.

- Идентификацията на „Изправи се.БГ“ клони по-скоро към лявото или по-скоро към либерално-дясното, защото консервативна десница трудно се открива?

- (смее се – б.а.) Че и в лявото се виждат залитания към дясното, и обратно. Обаче това са проблеми на левицата и десницата, с които ние не се занимаваме. Повярвайте ми, няма човек досега, който да ме е питал: „Вие сега леви ли сте, десни ли сте?“. Просто хората не се интересуват от идеологически схеми. Досега може би те помагаха на властта да се крепи – Борисов се бори срещу комунистите, Нинова се бори с десницата. Това са приказки, които не вълнуват зобикновения гражданин. Той иска лидерство, иска честни политици, които са готови да понесат отговорност, честни са, държат си на думата, а не някакво безпредметно препиране в парламента, от което нищо никога не произтича. Между другото, аз така и не разбрах защо левицата не излезе на площада при протестите и не напусна този абсолютно компрометиран парламент, а продължи да е там и да го легитимира до последния ден.

- Вие виждате ли ясна разграничителна линия между левицата и ГЕРБ, реална, не на думи?

- Мисля, че статуквото в това Народно събрание добре си живееше. Вдигнаха си заплатите, без да им трепне окото, ползваха си привилегиите, приеха си закони за бонуси на администрацията, за възнаграждения и бонуси за различни държавни бордове...

- Колко време ще отнеме изпълнението на план за рестарт и реформа на политиката? Един мандат ще стигне ли?

- Надявам се процесите по ревизията – показването къде реално са отишли парите от хазната, как са се разпределяли средства за приятелски кръгове, как са се печелели обществените поръчки, как са се правили държавни холдинги и различни предприятия, да си свършат работата. Първият проект, който съм обещала да внеса в следващия състав на парламента, е комисия по ревизията. Хората трябва да видят къде са отишли данъците им и защо 14 години след присъединяването на България към ЕС, страната продължава да е най-бедната, най-болната, с най-мръсния въздух и с най-ограбеното население. С всички спестени пари ще могат да се направят и жадуваните от всички ни реформи.

- За Вас промяната кога започна? С изборите за София?

- Реално да. Когато ние спечелихме изборите, но не успяхме да ги опазим с всички фалшификации и купуване на гласове. Първата крачка към обединението на хора, които се определят и като леви, и като десни, и като безпартийни, се случи точно тогава – на местния вот. Факт е, че на втория тур, сред тези 200 000, дали подкрепата си за мен, получих гласовете на много десни, които никога не биха гласували за кандидат отвъд техните партии.

- Лансирате като особено подходящ съюз с ДБ и Слави-Трифоновата партия. Всичко в платформите на тези формации ли Ви харесва?

- Ние не можем да сме еднакви във всички виждания. Но в основното – че трябва да се демонтира настоящият модел, както и че се нуждаем от истинска, дълбока съдебна реформа, категорично сме единни.

- Пунктовете, които излагате, се припокриват и от някои от платформите на партии като тази на Цветан Цветанов и на Васил Божков. На тях как гледате?

- Няма как да мислим за общи действия с тях. Подозираме Цветанов и републиканците, че биха направили байпас на Борисов, ако влязат в парламента. Нямаме никакви допирни точки нито с него, нито с партията на Васил Божков.

- Г-жо Манолова, Вашият съпруг Ангел Найденов е все още член на БСП, при това един от основните критици на сегашното червено ръководство. Как се спогаждате вкъщи, като сте представители на две различни формации?

- Имаме пълен консенсус по някои основни теми. Например, по евроатлантическата ориентация на България и по темата с палачинките в неделя сутрин. Тук сме в пълен съвпад на вижданията - евроатлантизмът е без алтернатива, а палачинките в неделя сутрин са задължителни за един съвременен български дом. Но по отношение на други теми имаме сериозни разногласия. Посочвам – кога трябва да се сервират салатите. Според Найденов това трябва да става не по-късно от 19,00 часа, а моите ангажименти много често не позволяват да се спазва този час.

- Имаше слухове, че се развеждате...

- Не, не се развеждам. Ангел е моят гръб и подкрепа в трудни ситуации. Допитвам се до него по важни политически теми. Ползвам много сериозно неговата експертиза  по темите „сигурност“, „външна политика“, „отбрана“.


Неразделни с Ангел 

- Как преживя семейството ви политическите кризи и пандемията?

- Когато човек има кауза, и пандемията не може да го спре. Като че ли не ми остана време сериозно да се уплаша, за себе си още по-малко. Разбира се, тревожа се за близките си хора. Но с екипа ми, тъй като прекарахме цялата пандемия на улицата, сме спазвали абсолютно всички мерки. Това е и обяснението защо не се заразихме – пазехме най-вече другите. По отношение на политическите кризи – заедно сме. Ангел беше до мен по време на протестите. Може би не всеки ден, но на всички национални въстания беше там.

- Оптимисти ли сте, че на порочните управления ще бъде сложен край?

- Да. Но за тях вина имаме всички ние. Всъщност липсата на обединение сред опозицията, сред демократичните формации, даде възможност те да бъдат толкова дълго на власт и метастазите на корупцията да стигнат до най-отдалеченото населено място. Борисов използва и ковид кризата за предизборни цели, а ваксините са неговите предизборни кебапчета. Ваксини за обикновените хора няма, а партийната централа на ГЕРБ търгува с обещания за ваксиниране. Затова призоваваме хората да гласуват, за да им объркаме сметките и да не може една партия да взима всички решения.

- Издигнахте цяла листа само от жени кандидати за народни представители. Къде е мястото на дамите в политиката и за по-трудно изпълнима роля ли я намирате в сравнение с мъжете? 

- Изключително доволна съм, че имаме толкова жени в листите – авторитетни, умни, красиви. Имаме много млади момичета водачи. Гордея се много с първото ни място в Кюстендил. Питаха ме след откриването на офиса ни там, в моя роден град, защо няма да водя аз тази листа. Отговорът е много прост: Защото Галина Таваличка е по-добра от мен. Тя е на 34 години, кардиолог, доброволец в ковид-отделението на местната болница. Млада, образована, креативна със страхотни семейство. Спокойна съм, че Кюстендил отново ще има ярко представителство в следващия парламент.

- А чухте ли бившия здравен министър д-р Петър Москов, който каза в телевизионно интервю, че жената не е като човека...

- Искрено съжалявам такива хора. Той е получил оценката си и като министър, а сега ще я получи като кандидат за депутат.

- Бихте ли насърчили внука Ви Макси да се насочи един ден към политическа дейност, заобиколен отсега от реториката?

- Категорично не, ако зависи от мен. Много се надявам той да се занимава с изкуство, защото рисува прекрасно за неговата възраст. Има своето бъдеще в друга посока.


Малкият Макси „ваксинира“ обичната си баба

- Залагате много щедри обещания за помощ на семействата, за данъчни облекчения, за високи надбавки. Напомня на политиката на унгарския премиер Виктор Орбан, макар в по-малък мащаб...

- Моля Ви, не ме сравнявайте с този човек. Не сме се равнявали с него в никакъв случай. Просто най-големият проблем на България е демографският. Младите наистина не виждат смисъл да остават тук, в това феодално владение. Начинът да накараме активните, работещите да раждат, за да не изчезне нацията, е този – чрез конкретни стимули. Трябва да се вдигнат и майчинството, и помощите за работещите и осигуряващите се родители. Оразмерили сме всички мерки и те струват само 700 милиона лева. Извинете, но на фона на 1 млрд. лв., заделени за държавен холдинг, на фона на 4 млрд. лв., изсипани в „Автомагистрали“ АД, това е нищо в сравнение с бъдещето на децата ни. Младите искат добро възнаграждение и развитие. И ние им го предлагаме. Казваме и на младите навън: „даваме ви бъдеще, върнете се“.

- Недоброжелатели често Ви наричат „сестра Галева“. Кой Ви е идеологическият брат?

- В интернет пространството циркулира един колаж на снимка, направен, разбира се, от политическия опонент. В началото махвах с ръка, но сега вече сме показали как в действителност е бил направен този монтаж. Разпространява се от клакьорите на Борисов. Но идеологически, исторически и ментално свързан с братя Галеви е Бойко Борисов. Те произтичат заедно от едни и същи мутренски кръгове. Сега го съдя за куп лъжи, включително за това. А не бяха ли той и Цветанов, които пуснаха братя Галеви свободно в чужбина?

- Г-жо Манолова, какъв е профилът на избирателите Ви?

- На обикновен гражданин на България. Ние сме платформата на обикновените хора. Те са в нашите листи. Проблемите им са наша кауза. Обикновените хора на България обаче са с необикновени качества и немалко сред тях са ни водачи.

Снимки: Агнес Методиева и личен архив 

Забележка: Интервюто е публикувано във в. "Уикенд".