Ментов пъпеш с плодов кардамонов йогурт
за 4 порции, 25 мин
Продукти
2 малки пъпеша
2 клонки мента
2 с.л. филирани бадеми – белени и нарязани на люспи
2 круши
1 портокал (други плодове по избор)
400 г йогурт или леко изцедено кисело мляко
1 с.л. сок от круша или друг плодов сок
1 щипка кардамон на прах
Приготвяне
Пъпешите, без да се белят, се разполовяват напречно и се почиства семето. Отрязва се малко кората от дъното на половинките, за да стоят стабилно.
Листенцата мента се наситняват. Бадемите се запичат на сух тиган до златисто и се оставят да изстинат.
Почистените от семето круши се нарязват на тънки филийки. Порокалът се обелва с нож до плодовата маса и се изваждат филенцата без ципите.
Плодовете се смесват с йогурта, сока от круша и кардамона.
Пълнят се половинките пъпеш и се поръсва с мента. Изстудява се в хладилника.