Мика Зайкова пред Lupa.bg: Вдигането на данъците започна - къде явно, къде задкулисно

Лихвата на новия заем от 2,3 милиарда евро ще е поне милиард и половина, изчисли финансистът

Актуално интервю
17:24 - 08 Ноември 2023
17525
Мика Зайкова пред Lupa.bg: Вдигането на данъците започна - къде явно, къде задкулисно

Със заеми ще покриваме дефицитите и старите задължения. Управляващите знаеха още когато направиха бюджета, че ще има дупка. Затова трябваше по-рано да вземем заем. Това обясни пред Lupa.bg бившият депутат и финансов експерт Мика Зайкова. 

- Г-жо Зайкова, наложително ли е вземането на заем от 2,3 милиарда евро?

- С тези пари ще покриваме дефицити и стари задължения. Заемите са два - един 7-годишен и един 12-годишен. Сумарно лихвите събрани са много по-високи, от това, което служебната финансова министърка Росица Велкова взе като заем от милион и 400 хил. Управляващите знаеха още когато направиха бюджета, че ще има дупка. Можеха да вземат заем, когато лихвите бяха близки до нулата. Сега са много по-високи, защото ние не сме в еврозоната и не можем да се ползваме с привилегии. 

- Лихвата на новия заем каква е?

- За съжаление това не е съобщено. Вероятно лихвата е много над 6%. Лихвата, която ще платим, сигурно ще е милиард и половина. Заемът трябваше да се вземе още през юни-юли, когато лихвата беше близка до нулата. С всеки изминат ден тя ще се качва, защото вече три държави са в рецесия в ЕС, Англия също. Целият свят върви към това. Войните допълнително усложняват положението. 

- Предстои вдигането на местните данъци...

- Това вече започна - къде явно, къде задкулисно. Веднага ще ви дам пример за задкулисно вдигане - искат хората, които са на граждански договор, да ги приравнят към работещите на трудов. Това означава, че тези 25%, които имат като право за разходи, ще бъдат спрени. А това ще вдигне данъчната основа, а оттам и данъкът. В такова смутно време и банките, и застрахователните дружества правят обезценки. Размерът им досега се калкулираше като разход, вече няма да е така. Затова отново ще се увеличи данъчната основа и оттам данъкът. Това са прикрити данъци. Предстои вдигането с по 65% данъка на сградите, на земеделските имоти също. 

Основата, която дава приходите в бюджета, се нарича ДДС. А той не само че не се преизпълнява с 1 милиард и 700 хил., както иска Асен Василев, а не се изпълнява дори на нивото на 2022 г. Наблюдаваме ниска събираемост и неумение от страна на Румен Спецов. Вносът намалява, а той формира ДДС и износът намалява 2-3 пъти. Ние се намираме в предкризисно състояние, още се държим над водата, но тези 205 милиарда брутен вътрешен продукт, който чака Асен Василев, едва ли ще се случи без инвестиции. 

- Вдигането на пенсиите с 11% ще покрият ли нуждите на възрастните хора?

- Моля ви не гледайте процентите, не те решават въпроса. Гледайте съотношението средна пенсия, която в момента е 748 лв., и издръжката на живота, която в момента е 1421 лв. Гледайте не минимална работна заплата, която се вдига, тъй като е брутна. От 933 лв. догодина 93 лв. падат плюс осигуровките. Това означава, че чистата сума няма да надвиши 650 лв. 

- По информация на бившия финансов министър Симеон Дянков служителите на НАП и Митниците ще получат 25 милиона допълнително плащане, три допълнителни заплати наведнъж. Значи пари за коледни бонуси на пенсионерите има. 

- Не знаех за това. При цялото нямане на пари да си раздават бонуси, е наглост. Става въпрос за техни хора.