Никулден с Lupa.bg: Пълнен шаран с гъби и бекон
за 4 порции, 40 мин
Продуктите
1 шаран около 1 кг
1 с.л. зехтин или олио
1 с.л. лимонов сок
100 г пушен бекон
100 г гъби
½ връзка магданоз
сол и бял или черен пипер
Приготвянето
Беконът се нарязва на фини ивици. Гъбите се нарязват на малки парченца.
Запържва се беконът на сух тиган до златисто. Прибавят се гъбите и се запържва, докато се изпари течността.
Прибавя се половината наситнен магданоз и се разбърква.
Почистеният шаран се подсушава и се разрязва кожата косо на няколко места от двете страни.
Подправя се със сол, бял или черен пипер, лимонов сок. Намазва се със зехтина или олиото.
Пълни се с гъбената смес. Поръсва се с останалия наситнен магданоз. Завива се в алуминиево фолио.
Пече се на гореща скара или на силна фурна около 20 мин., като от време на време се обръща.