Никулден с Lupa.bg: Печен шаран с праз
за 4 порции, 60 мин
Продуктите
1 шаран около 1 кг
1 лимон
½ връзка магданоз
2 клонки мащерка
1 глава лук
1 връзка корени за супа – парчета морков, целина, пащърнак, корен магданоз
1-2 стръка праз
40 г масло
250 мл зеленчуков бульон
125 мл рибен бульон или пилешки
125 мл течна готварска сметана или прясно мляко
1 жълтък
сол и бял или черен пипер
Приготвянето
Почистеният шаран се подсушава и се разрязва кожата косо на няколко места от двете страни.
Подправя се със сол, бял или черен пипер, лимонов сок.
Пълни се с половината магданоз и клонките мащерка.
Обелените лук и корени за супа се нарязват на малки парченца. Празът се нарязва на пръстени.
Разтопява се 30 г масло в тавичка и всички зеленчуци заедно се запържват 2-3 мин.
Слага се шаранът отгоре и се намазва с останалото масло. Сипват се двата вида бульон и се подправя със сол и бял или черен пипер.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 40 мин., като се полива от време на време със соса от печенето.
Изважда се 1/3 от зеленчуците и от соса от печенето и се пасира. Кипва и се смесва с жълтъка, сметаната и наситнения останал магданоз. Подправя се със сол, бял или черен пипер и лимонов сок.
Приготвеният яйчен сос се поднася отделно към шарана.