Никулден с Lupa.bg: Печен шаран с праз

за 4 порции, 60 мин

Кухня
04:51 - 05 Декември 2021
3838
Никулден с Lupa.bg: Печен шаран с праз

Продуктите

1 шаран около 1 кг

1 лимон

½ връзка магданоз

2 клонки мащерка

1 глава лук

1 връзка корени за супа – парчета морков, целина, пащърнак, корен магданоз

1-2 стръка праз

40 г масло

250 мл зеленчуков бульон

125 мл рибен бульон или пилешки

125 мл течна готварска сметана или прясно мляко

1 жълтък

сол и бял или черен пипер

 

Приготвянето

Почистеният шаран се подсушава и се разрязва кожата косо на няколко места от двете страни.

Подправя се със сол, бял или черен пипер, лимонов сок.

Пълни се с половината магданоз и клонките мащерка.

Обелените лук и корени за супа се нарязват на малки парченца. Празът се нарязва на пръстени.

Разтопява се 30 г масло в тавичка и всички зеленчуци заедно се запържват 2-3 мин.

Слага се шаранът отгоре и се намазва с останалото масло. Сипват се двата вида бульон и се подправя със сол и бял или черен пипер.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 40 мин., като се полива от време на време със соса от печенето.

Изважда се 1/3 от зеленчуците и от соса от печенето и се пасира. Кипва и се смесва с жълтъка, сметаната и наситнения останал магданоз. Подправя се със сол, бял или черен пипер и лимонов сок.

Приготвеният яйчен сос се поднася отделно към шарана.