Никулден с Lupa.bg: Риба филе с печено цвекло и портокали
за 2 порции, 40 мин
Продукти
2 филета риба по избор без кожа по около 175 г
600 г червено цвекло
2 глави червен лук
4 с.л. зехтин или олио
1 скилидка чесън
1 ч.л. мед
1 ч.л. къри на прах
1 портокла
сол и бял или черен пипер
6 клонки девесил или магданоз
Приготвяне
Цвеклото се обелва и се нарязва на филийки с дебелина около 1 см.
Обеленият червен лук се нарязва на пръстени. Обеленият чесън се счуква.
Смесват се 3 с.л. зехтин или олио, чесънът, медът, ½ ч.л. къри и сол.
Половината от дресинга се смесва с цвеклото и лука.
Разстила се в тавичка и се пече в загрята фурна на 200 градуса 25 мин.
Портокалът се разполовява и се нарязва на тънки резенчета.
Рибата се подправя със сол и бял или черен пипер. Запържва се в загретия останал зехтин или олио от всяка страна по 30 сек. на силен огън.
Рибата и портокалите се подреждат в тавата при цвеклото и лука. Намазват се с останалия къри дресинг и се пече още 10 мин.
Поръсва се с наситнената билка.