Никулден с Lupa.bg: Риба филе с печено цвекло и портокали

за 2 порции, 40 мин

Кухня
04:58 - 05 Декември 2021
2274
Никулден с Lupa.bg:  Риба филе с печено цвекло и портокали

Продукти

2 филета риба по избор без кожа по около 175 г

600 г червено цвекло

2 глави червен лук

4 с.л. зехтин или олио

1 скилидка чесън

1 ч.л. мед

1 ч.л. къри на прах

1 портокла

сол и бял или черен пипер

6 клонки девесил или магданоз

 

Приготвяне

Цвеклото се обелва и се нарязва на филийки с дебелина около 1 см.

Обеленият червен лук се нарязва на пръстени. Обеленият чесън се счуква.

Смесват се 3 с.л. зехтин или олио, чесънът, медът, ½ ч.л. къри и сол.

Половината от дресинга се смесва с цвеклото и лука.

Разстила се в тавичка и се пече в загрята фурна на 200 градуса 25 мин.

Портокалът се разполовява и се нарязва на тънки резенчета.

Рибата се подправя със сол и бял или черен пипер. Запържва се в загретия останал зехтин или олио от всяка страна по 30 сек. на силен огън.

Рибата и портокалите се подреждат в тавата при цвеклото и лука. Намазват се с останалия къри дресинг и се пече още 10 мин.

Поръсва се с наситнената билка.