Никулден с Lupa.bg: Риба в тесто с маслен доматен сос

за 4 порции, 60 мин

Кухня
05:06 - 05 Декември 2021
2428
Никулден с Lupa.bg: Риба в тесто с маслен доматен сос

Продукти

400 г бутертесто

1 цяла почистена риба около 1,5 кг

400 г сьомга филе, сьомгова пъстърва или друго рибно филе

300 мл течна сметана или прясно мляко

4 жълтъка

1 белтък

4 домата

2 с.л. наситнен магданоз

3 шалота или друг по-дребен лук

200 мл бяло вино

1 ч.л. черен пипер на зърна

4 с.л. бял балсамов оцет

150 г масло

сол и бял или черен пипер

 

Приготвяне

Изрязват се филетата на цялата риба от опашката към глава по гръбнака, без да се отрязват докрай – да останат закрепени за главата. Внимателно се отстранява гръбнакът с всички кости.

Сьомга филето се нарязва на кубчета. Пасира се със сметаната, белтъка, сол и черен пипер.

Рибата се пълни със сместа – фарса, на мястото на гръбнака. Натискат се филетата, така че да се възстанови оригиналната форма на рибата.

Поставя се върху кората бутертесто и се завива плътно по формата на рибата. Намазва се с 1 жълтък.

Пече се в тава с хартия за печене в загрята фурна на 200 градуса 30-35 мин.

Доматите се обелват и се нарязват на малки парченца – ако са много течни отвътре, се отстранява сърцевината.

Обеленият лук се наситнява. Слага се на котлона с бялото вино, оцета и зърната черен пипер. Кипва и се вари около 5 мин. да се редуцира – да намалее течността.

Прецежда се и се разбива с жълтъците на гореща, но не вряща водна баня.

Маха се от котлона и се добавя постепенно маслото с разбъркване. Подправя се със сол и черен пипер. Прибавят се доматите и магданозът и се разбърква.

Сосът се поднася към рибата в тесто.