Никулден с Lupa.bg: Риба в тесто с маслен доматен сос
за 4 порции, 60 мин
Продукти
400 г бутертесто
1 цяла почистена риба около 1,5 кг
400 г сьомга филе, сьомгова пъстърва или друго рибно филе
300 мл течна сметана или прясно мляко
4 жълтъка
1 белтък
4 домата
2 с.л. наситнен магданоз
3 шалота или друг по-дребен лук
200 мл бяло вино
1 ч.л. черен пипер на зърна
4 с.л. бял балсамов оцет
150 г масло
сол и бял или черен пипер
Приготвяне
Изрязват се филетата на цялата риба от опашката към глава по гръбнака, без да се отрязват докрай – да останат закрепени за главата. Внимателно се отстранява гръбнакът с всички кости.
Сьомга филето се нарязва на кубчета. Пасира се със сметаната, белтъка, сол и черен пипер.
Рибата се пълни със сместа – фарса, на мястото на гръбнака. Натискат се филетата, така че да се възстанови оригиналната форма на рибата.
Поставя се върху кората бутертесто и се завива плътно по формата на рибата. Намазва се с 1 жълтък.
Пече се в тава с хартия за печене в загрята фурна на 200 градуса 30-35 мин.
Доматите се обелват и се нарязват на малки парченца – ако са много течни отвътре, се отстранява сърцевината.
Обеленият лук се наситнява. Слага се на котлона с бялото вино, оцета и зърната черен пипер. Кипва и се вари около 5 мин. да се редуцира – да намалее течността.
Прецежда се и се разбива с жълтъците на гореща, но не вряща водна баня.
Маха се от котлона и се добавя постепенно маслото с разбъркване. Подправя се със сол и черен пипер. Прибавят се доматите и магданозът и се разбърква.
Сосът се поднася към рибата в тесто.