Пъстърва в бекон с печен лимон
за 2 порци, 25 мин
Продукти
2 изчистени пъстърви – по около 350 г всяка
250 г бекон на тънки филийки
4 клонки мащерка
сол, бял пипер и едър лют червен пипер
1 лимон
2 клонки от розмарин
1-2 ч.л. захар
4 с.л. филирани бадеми – белени, нарязани на люспи
80 г масло
80 г кресон или спанак
Приготвяне
Филийките бекон на 2 порции се подреждат една до друга, като леко се застъпват с дългата страна. Поръсват се с листенцата мащерка, бял пипер и лют червен пипер.
В корема на пъстървите се слага розмаринът, настърганата лимонова кора и малко сол.
Всяка пъстърва се поставя в върху бекона и се завива с него.
Лимонът се разполовява и с разрязаната част се притиска в захарта да полепне.
Пъстървите се пекат на загрятата скара или на тиган по около 6-8 мин. от всяка страна.
В същото време се пекат и половинките лимон откъм разрязаната част, докато захарта се карамелизира.
Бадемите се запичат на сух тиган до златисто. Добавя се маслото да се разтопи до леко кафяво.
Пъстървата се гарнира с кресона и карамелените лимони за поливане със сока им.
Овкусява се всичко с бадемвото масло.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.