Пиле с чери домати и три сирена
за 4 порции, 50 мин
Продукти
4 филета пилешки гърди или цели бутчета
1 с.л. зехтин или олио
250 г чери домати или от едрите на парчета
2-3 стръка пресен босилек
200 мл течна готварска сметана или прясно мляко
100 г топено сирене
125 г моцарела или бяло саламурено сирене
пармезан или друго жълто сирене на вкус
малко масло
сол и черен пипер
Приготвяне
Пилешкото се подправя със сол и черен пипер. Запържва се в загретия зехтин или олио от всички страни за общо 5 мин.
Чери доматите се разполовяват, листата босилек се наситняват.
Течната сметана се загрява почти до кипване и се слага топеното сирене на парченца да се разтопи. Подправя се със сол, черен пипер и 2/3 от босилека.
Пилешкото и чери доматите се подреждат в тавичка. Заливат се със соса.
Покрива се с моцарелата, нарязана на малки парченца. Поръсва се с настърган пармезан и с малко масло на люспи.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 175 градуса) около 30 мин.
Поръсва се с останалия босилек.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" само за 1 лев.