Пилешка салата с картофи , песто и сирене
за 2 порции, 45 мин
Продукти
2 филета пилешки гърди
20 г стафиди
сол и черен пипер
1 с.л. зехтин или олио
25 г кедрови ядки (други ядки или семки)
30 г черни маслини без костилките
250 г картофи
3 с.л. босилково песто – домашно приготвено или готово от бурканче
3 клонки босилек
100 г бяло саламурено сирене
Приготвяне
Стафидите се накисват в хладка вода за 10 мин.
Подсушените пилешки гърди се подправят със сол и черен пипер. Запържват се в загретия зехтин за 3 мин. от всяка страна.
Сипва се малко вода да покрие само дъното и се готви още 4 мин. на средна температура. Оставя се да изстине и се нарязва на кубчета.
Кедровите ядки се запичат на сух тиган и се смесват с маслините и изстисканите стафиди, нарязани на едро.
Обелените и нарязани на кубчета картофи се сваряват във вряща подсолена вода за 9 мин.
2 с.л. от картофената вода се смесват с пестото. Отцеждат се картофите и се разбъркват с пестото.
Добавя се всичко останало, подправя се със сол и черен пипер и внимателно се разбърква.
Поръсва се с наситнения босилек и се гарнира с натрошеното сирене.