По-скъпи стоки и застой на доходите- защо се стигна до тук?

Коментар
15:19 - 30 Август 2021
9898
По-скъпи стоки и застой на доходите- защо се стигна до тук?

През последните дни една от водещите новини бе за поскъпването на храните, което вече е факт и ще продължи през есента. На какво обаче се дължи това, обяснява икономистът Румен Гълъбинов пред Lupa.bg.

По думите му българската икономика се възстановява бавно, като има риск да навлезем пак в лека рецесия в края на годината, ако има нова ковид вълна наесен. Всяко ограничение, било насилствено или доброволно прието, има за цел преразпределение на власт и пари.

"Трайно високата инфлация не е добра. Тя определя нивото на реалната лихва от една страна, която е фактор за развитието на икономиката. От друга страна относително високата инфлация удря по растежа по линия на износа в условие на фиксиран валутен курс. Инфлацията надува приходите, но и води до нарастване на разходите, следователно разходната част трябва да се актуализира", обясни Гълъбинов.

Според него, ако доходите не растат със същото темпо поне, то може да навлезем в инфлационна спирала, ако производството не може да навкса. При наваксващо производство и умерено ускоряване на инфлацията, цените следва да останат стабилни и неутрални спрямо реалната икономика. Но това се постига и с мерки подпомагащи бизнеса.

"Политиците обичат да има пари за всичко, затова сега ще приемат и за пенсии, и за всички други разходи, но дали това е най-правилното, е друг въпрос. В момента производственият разрив е такъв, че дава възможност на икономиката да расте дори с наличния капитал и работна ръка. Нужна е мъдрост, а не виждам такава. Предизборната кампания е вече в ход. Общественото доверие трябва да се възстановява, въпреки обструкциите на статуквото", коментира експертът.

"Реално имаме спад на покупателната способност спрямо нарастващите цени. Общата инфлация вероятно ще се увеличи допълнително към края на годината, отразявайки изтичането на срока на временното намаление на ДДС. 
Редица фактори продължават да подкрепят инфлационните тенденции в България. Всички усещаме инфлацията различно и всички сме засегнати по различен начин, тъй като използваме различни стоки и услуги в различни пропорции", каза още той.