Проф. Николай Милошев пред Lupa.bg: Ракетите в Украйна няма как да предизвикват земетресения

Трагедията в Турция е много далеч от нашата територия, не трябва да сме притеснени

Актуално интервю
13:17 - 06 Февруари 2023
7010
Проф. Николай Милошев пред Lupa.bg: Ракетите в Украйна няма как да предизвикват земетресения

Потърсихме Проф. Николай Милошев, директор НИГГГ към БАН, във връзка със земетресението в Турция от 7,8 по Рихтер, което срути сгради и уби хора в съседната ни държава. Ето какво каза опитният сеизмолог пред Lupa.bg.

Роден е на 4 юни 1959 г. в София. През 1982 г. завършва Факултета по математика и механика на Софийския университет, а през 1985 г. магистратура по физика.

От 1985 до 1990 г. работи като специалист-физик в Геофизичния институт на Българската академия на науките. В периода 1990 – 1999 г. работи като научен сътрудник в същия институт. През 2001 г. е назначен за заместник-директор на Геофизичния институт.

От 2004 до 2010 г. е председател на Съвета на директорите на направление „Науки за Земята“ в БАН.

В периода 2002 – 2010 г. е назначен за директор на Геофизичния институт. От 2008 до 2012 г. е заместник-председател на Общото събрание на БАН. От 2011 г. е професор в националния Институт по геофизика, геодезия и география.

- Проф. Милошев, да започнем с това. Земетресението в Турция 7,8 по Рихтер трябва ли да ни плаши нас българите, винаги са ни успокоявали, че не сме високо сеизмологична зона? 

- Не, не трябва да ни плаши. И България е сеизмологична зона, но това земетресение там е доста далече от нашата територия на над 1000 километра разстояние е. Не мисля, че ние трябва да живеем с напрежение, че и у нас е възможно да се случи и да страдаме от това. 

- Как би се отразило на нашата архитектура едно такова земетресение от 7,8 по Рихтер, ще издържат ли сградите ни, на какво ниво е нашето строителство?

- Не търсете връзка между едното и другото. Няма връзка между нас и станалото там земетресение. Случилото се в Турция е просто страшно, ако трябва да бъда обективен. Направо акъла не ми го побира, защото последните 100 години толкова силни земетресения близо до нас не е имало. За съжаление идва много неочаквано.  Всяко земетресение на практика е неочаквано, лошото е, че трусовете не може да се прогнозират, макар че много ни се иска да можехме. 

- Днес и в Румъния стана земетресение 4,5 във Вранча, затова искам да попитам комуникирате ли често с учените от Балканските страни, работите ли заедно, за да се избегнат трагедии при силни трусове?

- Разбира се, че комуникираме често. Това е нормално, защото сме съседни държави. Поддържаме връзка и с колегите в Истанбул и в Букурещ. Всички държави си имаме наши центрове, но обменяме информацията помежду си.

- Да Ви разбирам ли, че българските учени ежедневно следят информацията и сеизмологичната активност?

- Разбира се, не само ежедневно, но и ежечасно 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата. Нашият сеизмологичен център работи без прекъсване и колегите ни са в режим на непрекъснати дежурства. Не мога 100 процентово да се закълна в това, че случващото в Турция няма да ни сполети, но почти сигурен съм, че сме много далеч от този епицентър на това земетресение и не трябва по никакъв начин да търсим връзка между това, което се случва в момента там и нашата територия.

- Някои хора биха изразили мнение, че ракетите от войната в Украйна разместват земните трусове и това води до земетресения. Как гледате вие като учен на подобна теория? 

- Не, това не е възможно. Нека не търсим връзка, защото това земетресение няма как да има нещо общо с войната. Дори и за земетресението в Румъния, ако ме питате, също няма общо с войната в Украйна. Няма как ракетите и експлозиите да разместят толкова силно земните пластове. 

- Вашите колеги изразяват различни позиции. Кои сгради са по-устойчиви на силни земетресения у нас? Старите панели или новото строителство? 

- Много зависи как са закачени самите елементи. Важно е това с течението на времето закрепващите връзки да не са повредени или отслабени. От тази гледна точка новото строителство е съобразено с изискванията против земетресения. Като теория новите сгради са много добри и те изцяло отговарят на новите условия в държавата, но дали изпълнението на всичко това се спазва. 

- Спазва ли се контролът на това изпълнение? 

- По принцип би трябвало да се спазва и ни убеждават, че нещата там не търпят компромиси, но все пак аз не съм строителен инженер и ми е много трудно да ви кажа, че контролът със сигурност е на ниво. Въпреки всичко мисля, че новото строителство е доста по-здраво от старите панелни сгради.