Проф. Пимпирев се изповяда за "бялата любовница"

Полярник номер 1 заедно с режисьорката Иглика Трифонова описа живота си в „Атлантическият стопаджия“

Книги
16:30 - 25 Септември 2022
9489
Проф. Пимпирев се изповяда за "бялата любовница"

Проф. Христо Пимпирев, най-известният български полярен учен и пътешественик, описа живота си в биографичната си книга "Атлантическият стопаджия“, която излезе пет месеца преди 70-годишния му юбилей през февруари 2023 г. Председателят на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции на Антарктида ще представи книгата си на 29 септември от 18:30 часа в ресторант "Лаура" в НДК. Биографията на Христо Пимпирев е написана съвместно с кинорежисьора Иглика Трифонова, която участва в пет експедиции до Антарктида, а от 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука.

"Мечтата ми е била да стигна на Антарктида, „бялата любовница“, както я наричам. Искал съм да поставя България на картата на най-далечното, най-студеното и най-изолираното място на света. За тази мисия основахме сдружението с идеална цел „Антарктически институт“. Това е приключение, започнало преди 30 години. До днес са факт вече десетки антарктически, а и други експедиции, България има своя полярна база, изградили сме първия православен параклис, българските антарктици правят сериозна наука на Белия континент", споделя полярник номер 1.

Усещането, че тази биография е писана на път, на завет, в трюма на кораба или сред бялата пустош на Антарктида, съпътства читателя от първата до последната страница и го кара да се чувства пътешественик и част от екипа на харизматичния и винаги усмихнат учен. Наричат го „почти Магелан“, „Шакълтън, Скот и Амундсен в едно“, но той се възприема за Антарктически стопаджия.

Тази книга разказва как се живее без страх от необятното, какво вдъхновява приключенския дух на Христо Пимпирев, какво го мотивира в изследванията от студентските години до днес и колко е важна подкрепата на съмишленици, приятели, колеги, семейство. Това е историята и пътя на една студентска мечта, младежки копнеж по Антарктида, до превръщането й в национална кауза и част от успешната външна политика на България.  

За първи път България вече има и собствен кораб за научноизследователска дейност на Антарктида. Разполага с две лаборатории и е пригоден да плава в полярни води. Носи името „Св. св. Кирил и Методий“, а кръстница е актрисата Мария Бакалова. Предстои първото плаване  на научноизследователски кораб под български флаг в Световния океан – целта е о. Ливингстън, където ще започне строеж на нова модерна научна лаборатория.

„Така се приобщаваме към световните полярни нации, които си обновяват базите в XXI век. А със „Св. св. Кирил и Методий“ се сбъдна мечтата на поколения български антарктици да работят в световния океан с български кораб“, коментира проф. Пимпирев.

Проф. Христо Пимпирев е преподавател по геология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", има 11 книги и над 250 научни статии зад гърба си, но за първи път излиза от печат биографична книга за него. Ръководител е на 30 български антарктически експедиции и автор на 10 документални филма. Той е председател и основател на Българския антарктически институт и превръща мечтата си да има българска база за научни изследвания на най-студения континент в национална кауза.

Проф. Пимпирев е включен в световна класация за стоте най-изявени полярни изследователи на Земята. Пимпирев връх на остров Александър, Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на остров Ливингстън в Антарктида носят неговото име.

В „Атлантическият стопаджия“ са включени и много показвани досега кадри от личния архив на Професора, както го наричат всички.

Проф. Христо Пимпирев не може да бъде сбъркан с никого другиго, защото неговият живот и постижения са изключително нестандартни. Точно от такива хора имаме нужда в България – с възрожденски идеализъм, професионално подготвени и имащи характер да доведат докрай своите проекти", споделя Петър Стоянов, президент на Република България (1997 – 2002).

"Проф. Пимпирев е ерудит с широка култура и много настойчив в преследването на набелязаните цели, човек с железен характер, добър организатор и истински патриот", добавя и неговият наследник на "Дондуков" 2 - Георги Първанов.

"Името на проф. Христо Пимпирев е емблема на българската наука в Антарктида, а неговото дело – добрият пример за това как ентусиазмът и последователността на усилията сбъдват големите мечти. Онези мечти, които прекрачват националните граници и оставят следа не само в новинарските хроники и фотографиите, а и в сърцата на съвременниците", е мнението на настоящия държавен глава Румен Радев.

"Фактът, че личност като проф. Пимпирев, с такива сила на духа, ентусиазъм и борбеност, е постигнала толкова много за науката и за международния престиж на България, е повече от красноречив – той е човек за пример", казва и Симеон Сакскобургготски.

"Христо Пимпирев не е просто упорит полярен учен, а също и фантастичен дипломат, който има приятели по целия свят. Работата с него е красиво изживяване – от самото начало знаете, че той ще направи ВСИЧКО, за да ви помогне, и очаква и вие да направите същото за него. За мен да работя и да се смятам за приятел на Христо е привилегия. Той има онази аура, която обгръща само истинските пионери в Антарктика: страстен, ефективен, амбициозен. Велик човек", споделя проф. Антонио Кесада - мениджър на Испанската антарктическа програма.

"Вечно ще му бъда благодарен за това, че ме покани да бъдем заедно на края на света и да създам музика, която на никое друго място и без него не би се появила", благодарен е музикантът Теодосий Спасов.  

"У Христо има нещо детско и дяволито. Има една ненаситност за приключения. Той ми каза, че най-добрите пътешествия се случват, когато нямаш очаквания. Убеди ме да го последвам в една от експедициите на българските полярници до Антарктида. От него научих, че животът е отговорност, но трябва да се живее с удоволствие", казва журналистът Георги Тошев.

Според писателя проф. Боян Биолчев, който също отиде на Ледения континент, за Христо Пимпирев Антарктида не е прищявка на авантюрист, а мечта на учен. "Това е човекът Вселена, който се сприятелява с антарктиците от целия свят така светкавично, че и тия, с които още не се е сприятелил, го питат – има ли нужда от помощ", споделя бившият ректор на Софийския университет.

"Благодарение на Христо Пимпирев, Родината има нови земи зад океана. Българското знаме се вее в ледените територии, без да се е проляла капка кръв. Без огъня в неговото сърце това никога нямаше да се случи", коментира Мирослав Севлиевски - бивш депутат и екс министър на енергетиката.

Христо Пимпирев е велик българин, защото има много хора, които светват и угасват, а той държи една невероятна светлина у себе си вече толкова години. – ПЕТЪР БЕРОН, зоолог и биоспелеолог. Директор на Националния природонаучен музей при БАН (1993 – 2005). Заместник-председател на 40-ото Народно събрание (2005 – 2009)

"Христо Пимпирев е пътуващият към Антарктида. И връщащ се от нея. Той е пътят, достигането. Историята на това място не е история за дните, прекарани на Южния полюс или в някоя база, а за усилието да се придвижиш, да вървиш напред. Той успя да превърне това пътуване в разказ за пътуването на човечеството въобще. И за мисълта за следващото място, където може би ще се наложи да живеем", казва журналистът Кирил Вълчев, който е генерален директор на БТА.

"Много хора мечтаят да посетят Ледения континент, но той не е туристическа дестинация. Всеки, който стъпи на него, има определена задача. Дори да притежава най-здравата психика, ако е тук и няма цел, която да следва, това съсипва. Колкото и да се любува на прекрасните залези и да се радва на пингвините, това не е достатъчно. Винаги съм казвал, че ако човек има тук работа и я върши с удоволствие – ще се влюби в Антарктида", заключава проф. Христо Пимпирев.