"Исус Христос суперзвезда" възкръсва на Античния театър на 9 и 10 август

Поради големия интерес Пловдивската опера пусна и втора дата за спектакъла

Култура
13:07 - 13 Юли 2023
4091
"Исус Христос суперзвезда" възкръсва на Античния театър на 9 и 10 август

Поради големия интерес към рок операта "Исус Христос суперзвезда" Пловдивската опера пуска втора извънредна дата на 9 август на Античния театър от 21 часа. Билетите за първата обявена дата - 10 август са напълно изкупени. Интересът към постановката на режисьора Веселка Кунчева е огромен още от премиерните спектакли през ноември 2021 г.

Сега "Исус Христос суперзвезда" по музика на Андрю Лойд Уебър и текст на Тим Райс ще "възкръсне" в рамките на юбилейното десето издание на летния фестивал Opera Open, организиран от Държавна опера - Пловдив.

Николай Воденичаров-Никеца е страхотен като Исус в провокативната постановка на Веселка Кунчева "Исус Христос суперзвезда"

Очаква се авторът на либретото на легендарната рок опера Тим Райс да пристигне специално в България, за да гледа спектакъла на 10 август на Античния театър в Пловдив.

Знаменитият английски текстописец Тим Райс е проявил голям интерес към най-новата българска версия на рок операта, композирана от Андрю Лойд Уебър и лично е пожелал да види спектакъла на живо и то именно на сцената на Античния театър. 

Постановката гостува два пъти в зала 1 на НДК в София, в Бургас и Стара Загора и навсякъде бе посрещната с фурор.

Владимир Михайлов разгръща цялата си мощ на актьор и певец в ролята на Юда

Както Lupa.bg писа "Исус Христос суперзвезда" съчетава енергията на рока с величието на операта. Сцената покоряват популярни рок музиканти като Николай Воденичаров-Никеца, който е Исус, Владимир Михайлов - Юда, Юлия Йорданова-Керана - Мария Магдалена, Константин Кацаров – Анна.

Водещите солисти на Пловдивската опера привнасят в спектакъла своя опит като оперни изпълнители – Владимир Ников – Каяфа, Марк Фаулър - Симон, Август Методиев – Петър, Евгений Арабаджиев - цар Ирод. В ролята на Пилат е Цвети Пеняшки, познат най-вече от театралната сцена като режисьор и актьор.

Керана като Мария Магдалена разкрива един неочакван образ на своята библейска героиня

Всеки от тях оставя талантлива частица от себе си в тази рок опера, като тези "частици" се сливат в една обща хармония, ритмичност и артистичност на сцената. Красивата музика на Уебър и прекрасните гласове на солистите не само покоряват, но разтърсват емоционално зрителите от различни поколения. Това се усеща безспорно по време на над 10-те изиграни представления до момента.

Солисти, балет, оркестър "горят" в този провокативен, емоционален и силно въздействащ спектакъл под диригентството на маестро Константин Добройков.

Рок операта се изпълнява на английски език с български субтитри.

 

"Исус Христос суперзвезда“ е представена за първи път на сцена преди 52 години. В основата на историята, въплътена в рок операта на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс е т.нар. „Тайно евангелие“, според което Юда, който е най-близкият приятел на Исус, е помолен от Христос да го предаде. Така помага на Христос да се въздигне. Рок операта поставя въпроси за самото човечество и неговия път към вярата и изкуплението на греха.

Режисьорът на спектакъла Веселка Кунчева предлага една модерна, провокативна, пророческа версия на творбата като пренася историята за последните дни на Исус и неговия сблъсък с Юда в едно мрачно постапокалиптично бъдеще с мътна вяра и срив на морала, в което обезвереното човечество търси отново своя Месия. 

Цвети Пеняшки впечатлява в образа на Пилат Понтийски 

Силно въздействащата сценография на Мариета Голомехова, която съчетава библейските времена с модерното време, грабва от раз като пресъздава подземен град-гробище, олицетворяващ "бездомието" на света, в който живеем.

Съвършената хармония и симбиоза между музиката, танца и поезията на сцената се случва, благодарение на майсторската хореография на Явор Кунчев.

По думите на режисьора Веселка Кунчева този спектакъл е много истински и много сакрален и наистина Античният театър по уникален начин потопя зрителите в тази сакралност, сякаш с машина на времето ги изпраща в началото на Христовата ера, а след това ги изстрелва в съвремието. За да разкрие какво всъщност се е променило в тяхната вяра и в тяхното право на избор.

Сред каменните колони на Античния театър се усеща и как артистите сякаш излизат от недрата на древността, за да ни поведат едновременно в библейската и съвременната история за вярата, предателството, разкаянието, възкресението и надеждата.

"Светът в момента е точно това – „Осанна“ – „Разпни го“. За съжаление вървим в едни много сгъстени времена - човек може да бъде обявен за светец и няколко часа по-късно да бъде абсолютно низвергнат от цялото човечество", сподели Веселка Кунчева пред Lupa.bg.

Операта в Пловдив от години има куража да експериментира с провокативни и новаторски спектакли с дръзка режисура и визия. "Исус Христос суперзвезда" безспорно е една от най-ярките и вълнуващи постановки на Пловдивската опера.

Хитовете от рок операта "Heaven On Their Minds", "Hosanna", "I Don't Know How To Love Him", "I Only Want to Say“, "The Temple", „Could We Start Again Please?“, „Superstar“ ще прозвучат отново с особена емоция и енергия на 9 и 10 август в Античния театър в Пловдив. 

Снимки: Александър Богдан Томпсън