Ризони салата с домати, краставица и авокадо
за 4 порции, 25 мин
Продукти
350 г ризони – много дребна паста като зрънца ориз
сол и черен пипер
1 краставица
3 домата
1 авокадо
1 лайм или ½ лимон на сок
½ шепа пресен кориандър или магданоз
1 люто чушле
1 скилидка чесън
125 г кисело мляко
60 г майонеза
1 щипка захар
Приготвяне
Пастата ризони се сварява ал денте във вряща подсолена вода. Отцежда се и се оставя да изстине.
Краставицата и доматите се нарязват на кубчета. Обеленото авокадо се нарязва на кубчета и се полива с малко лайм сок. Кориандърът се наситнява.
Лютото чушле - без семките, се нарязва на фини пръстениа, а обеленият чесън се счуква. Смесват се с киселото мляко, майонезата, половината наситнен кориандър или магданоз, останалия сок от лайм, захарта, сол и черен пипер.
Пастата ризони се смесва с доматите, краставицата, авокадото и останалия кориандър. Полива се с млечения дресинг.
Пастата ризони може да се замени с друг дребен вид или с ориз.