С Lupa.bg в Майорка: Собрасада заек с бадеми и маслини
за 6 порции, 95 мин
Продукти
1 заек
300 г не много едър лук
500 г картофи
6 клонки мащерка
6 дафинови листа
сол и черен пипер
8 с.л. зехтин
100 г белени бадеми
100 мл бяло вино
400 мл пилешки бульон
100 г маслини
½ връзка магданоз
50 г sobrasada de mallorca – колбас, наденица с червен пипер
Приготвяне
Обелените глави лук се разрязват на четири.
Обелените картофи се нарязват на дебели резени.
Заекът се нарязва на 8 части.
Месото лукът, картофите, мащерката и дафиновите листа се смесват. Поръсва се сол и черен пипер, полива се със зехтина и се разбърква. Запържва се всичко за кратко, като се добавят и бадемите.
Деглазира се с бялото вино и бульона като се оставя силно да заври.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 70 мин.
20 мин. преди края на готвенето се добавят маслините и дреблоийките на заека, нарязани на едри парчета.
2-3 мин. преди края на готвенето се слага собрасадата - наденицата, на парчета.
Поръсва се накрая с наситнен магданоз.