Сготвено от Lupa.bg: Родопски пирян с джоджен и люта чушка
За 6 порции, 45 мин
Продукти
6-7 средни картофа
1 ч.ч. ориз
1 голяма глава лук
1 ч.л. вегета
сол на вкус
2 с.л. сух джоджен
1-2 ч.л. едро смляна люта суха червена чушка
2 с.л. олио
1 с.л. зехтин
Приготвяне
Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се запържва около 1 мин. в загрятото олио.
Добавя се оризът и се запържва още 1 мин. с разбъркване.
Прехвърля се в тавичка, поръсва се вегетата и се разбърква. Сипват се 3 ч.ч.вода.
Слага се в предварително загрята фурна на 250 градуса и се оставя да заври. Поръсва се джодженът.
Подреждат се да потънат в ориза картофите, нарязани на едри полумесеци и се посолява.
Сипва се още 1 ч.ч. вода и се пече на 180 градуса. Щом картофите леко се зачервят, се покрива с фолио и се пече докато омекнат.
Маха се фолиото, поръсва се лютата чушка и се пече още 5 мин. до златисти картофи.
Изважда се от фурната и се полива със зехтина.