Сготвено от Lupa.bg: Родопски пирян с джоджен и люта чушка

За 6 порции, 45 мин

Кухня
09:14 - 10 Април 2019
1815
Сготвено от Lupa.bg: Родопски пирян с джоджен и люта чушка

Продукти

6-7 средни картофа

1 ч.ч. ориз

1 голяма глава лук

1 ч.л. вегета

сол на вкус

2 с.л. сух джоджен

1-2 ч.л. едро смляна люта суха червена чушка

2 с.л. олио

1 с.л. зехтин

 

Приготвяне

Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се запържва около 1 мин. в загрятото олио.

Добавя се оризът и се запържва още 1 мин. с разбъркване.

Прехвърля се в тавичка, поръсва се вегетата и се разбърква. Сипват се 3 ч.ч.вода.

Слага се в предварително загрята фурна на 250 градуса и се оставя да заври. Поръсва се джодженът.

Подреждат се да потънат в ориза картофите, нарязани на едри полумесеци и се посолява.

Сипва се още 1 ч.ч. вода и се пече на 180 градуса. Щом картофите леко се зачервят, се покрива с фолио и се пече докато омекнат.

Маха се фолиото, поръсва се лютата чушка и се пече още 5 мин. до златисти картофи.

Изважда се от фурната и се полива със зехтина.