Шефът на ЕСТАТ Иво Желев пред Lupa.bg: Коалицията ПП-ДБ може да се разпадне до дни след загубата на вота

Единствен вариант на Борисов за кабинет е с ДПС и БСП и ИТН като "смокинов лист", смята социологът

Актуално интервю
16:20 - 03 Април 2023
11170
Шефът на ЕСТАТ Иво Желев пред Lupa.bg: Коалицията ПП-ДБ може да се разпадне до дни след загубата на вота

Директорът на ЕСТАТ Иво Желев е социолог и политолог. Завършил е специалност "Социология" в Софийския университет. Няколко години бе заместник- директор на НЦИОМ, а преди 20 години създаде агенция ЕСТАТ, която управлява и сега. Потърсихме го след изборите на 2 април, след като излязоха резултатите при 100 процента обработени протоколи, за да даде конкретни прогнози за стъпките на политическите сили и опциите за съставяне на правителство. 

- Г-н Желев, вече са почти ясни резултатите от изборите. ГЕРБ излизат победители, като макар и с минимална преднина, изпревариха ПП-ДБ. Има ли обаче значение това, че Борисов е първи, или отново изпадаме в патова ситуация и невъзможност за съставяне на правителство?    

- Има значение, че са първи. Това основно има психологическо значение, но след тези избори, коалицията ПП-ДБ изключително олеква като алтернатива на модела „Борисов”.

Това, че не успяха да се наложат дори като коалиция, много сериозно ще обезсърчи хората, които се обявяват за нещо различно от модела от последните 15 години. ПП и ДБ оттук нататък много трудно могат да лидират общественото мнение и да дадат посока на развитие, което означава, че страната отново ще бъде в ръцете на традиционните политически сили.

Дали това ще стане сега, със съставяне на кабинет на т.нар. „хартиена коалиция”, прикрита със смокинов лист в лицето на ИТН, или пък ще се играе по-предпазливо и отново няма да се състави кабинет, за да не се застрашат резултатите на местните избори, ще видим. Но при всички случаи от позицията на второто си място, ПП и ДБ вече много трудно могат да претендират за правителство на малцинството, което да получи подкрепата на ГЕРБ.

- Т.е. да смятаме, че кабинет на малцинството вече е безполезен ход?

- Това вече няма политическа логика. Подобен вариант би бил възможен, ако ПП-ДБ бяха с 1-2 процента отгоре. В такава позиция те имаха немалък шанс да получат подкрепа от ГЕРБ, дори безусловна, въпреки че това щеше да е самоубийствено за двете политически сили. Но краткосрочно, дори средносрочно, това беше някакво решение.

В момента се вижда, че чисто аритметично ГЕРБ-ДПС-БСП и ИТН могат да съставят каквото си искат правителство и да обяснят, че това е правителство на спасението. Кое е по-голямото и по-малкото зло, в момента ми е изключително трудно да обясня. Дали продължаването на служебните кабинети на президента или едно такова изключително неприемливо за общественото мнение правителство, но все пак редовно.

- И въпреки всичко управленски съюз на Борисов с ДПС, БСП и ИТН няма ли да е твърде опасен ход за бившия премиер? Рискът да мине в другия лагер би му отнел голяма част от симпатизантите.

- Чисто имиджово не е добре за него, но това е единственият изход и той ще го направи малко по-рано или малко по-късно. Дали това ще стане сега, през юли или края на годината, нещата отиват натам. Очевидно ПП и ДБ изобщо не са властови фактор в момента и изпадат от сметките.   

- ГЕРБ като победител на изборите първи ще получат мандата от президента. Дали все пак Борисов няма да опита да покани ПП за общо управление? 

- Най-вероятно ще го направи, с ясното съзнание, че няма да я получи.

В момента вътрешните проблеми на коалицията ПП-ДБ са много големи и то се вижда с всеки изминал час – избуяват всякакви страсти, взаимни обвинения, дори бих отишъл по-далеч – смятам, че съществуването на тази коалиция е застрашено, може би дори доста обезсмислено.

- Т.е. на следващи избори коалицията ПП-ДБ може да я няма?  

- Тази коалиция може да я няма до края на седмицата.

Да, ясно е, че те трябва да влязат в обща парламентарна група. Оттам нататък много е възможно да се разделят. Сега вече местните избори са сериозен залог, особено местният вот в София. Но ако ПП-ДБ си мислят, че нещата са им в кърпа вързани, понеже са победили в 3-те столични района, в единия на ръба, жестоко се лъжат.

При обтягане на отношенията помежду им, при разочаровани избиратели, а такива ще има неминуемо при този резултат, и при неподходяща кандидатура за кмет, районни кметове и общински съветници, изобщо победата им в София не е гарантирана.

По никакъв начин победата в Пловдив и Русе не означава, че тези общини са им сигурни за местните избори. Аз смятам, че там мачът ще започне от 0 на 0 в края на лятото.

- Политически анализатори и вътрешната опозиция в ДБ вече коментираха, че ПП щеше да има по-добри резултати, ако се бяха явили поотделно, както сочат и цифрите. Провал ли беше този съюз? 

- Много е възможно да има и такава логика. Когато трябваше да са заедно, те се явиха отделно. Сега, когато трябваше да са отделно, те се явиха заедно. Проблемът е много по-сериозен обаче от тези аритметични сметки.

Проблемът е, че липсва енергия, липсва лидерство, адекватна комуникация с избирателите. Липсва адекватно отиграване на топката, вдигната от опонента и т.н. и целият този малък политически опит, основно на ПП. Факт е, че ГЕРБ ги надигра и прави с тях каквото си иска на политическия терен. Това са реалностите.

Големият проблем е, че те не могат да предложат нова енергия, нова визия, убедителни и атрактивни лица. Накрая пак отивам малко по-далеч – много е възможно ДБ да се изкуши да заеме цялата ниша – и центристка, и либерална и дясноцентристка, която така или иначе си е тяхна да заеме цялата ниша и да се отърве от един доста безполезен партньор.                

- Тоест от по-малък партньор в обединението, ДБ стават по-силният в перспектива заради отнетата енергия на ПП? 

- ДБ все пак има идеология, опитни политици и т.н. Много е възможно да се опитат да направят нещо в тази посока, а залогът София е огромен. И тук, според мен някой трябва да прояви мъжество и да се кандидатира политически лидер за кмет на София, а не да се спрягат различни имена, които нямат общо с политиката или не са толкова убедителни като политици. Защото избирателите няма да им простят това. След това, което се случи снощи, избирателите ще бъдат изключително критични към това, което получиха от коалицията ПП-ДБ – заедно или поотделно. 

- Нека се върнем към Бойко Борисов, защото той ще прави първата крачка - какъв е максимално печелившият ход, който би могъл да направи? Единствено "хартиената коалиция" ли е реалният вариант?Има ли друг начин да излезе победител от ситуацията?

- Не виждам какво друго може да направи. В някаква степен Борисов е опитен консуматор на власт и той ще поеме властта най-вероятно, защото такива са правилата на играта, иска или не иска. Друг е въпросът дали се чувства възрастен или уморен, отново да влезе в тези обувки и в тази роля, никак не е лесно.

От гледна точка на общественото мнение, той няма да може да разчита на никакъв комфорт и толерантност.  Неговата роля е изключително трудна – да си представим как Борисов излиза пред хората и казва: „Добър ден, пак съм аз.” Това е много трудна роля – икономическата, военната и демографската ситуация.

Но той няма никакъв избор. Той ще трябва да поеме властта и ще има много по-малка свобода за решения и маневриране, отколкото при предишните си управления. Но такъв е кръстът на политиците.

- И все пак би ли предложил правителство на малцинството? 

- Може и да пробва да си събере подкрепа. Всички без ПП-ДБ и "Възраждане". Но това е същото. То е все едно дали ще имаш включено коалиционно споразумение или пак ще имаш 140 депутати при гласуванията, но от тях само 67 са твои. Няма никаква особена разлика.

От една страна Борисов има комфорта да няма силен опонент – на него това му се е случвало неведнъж и друг път. Но той няма силен опонент от 2017-а, когато  БСП спечели над 955 000 гласа и имаше над 80 депутати – имаше политическа сила и ясен лидер – опонент в лицето на Корнелия Нинова. Оттогава това не е така. От една страна е в удобната ситуация да няма силна опозиция, хем това е много сериозен капан, защото без коректив и мотиватор нещата много лесно могат да бъдат изпуснати от контрол.

Но очаквам "Възраждане", които имат силни политически инстинкти, ще се опита да се позиционират като основна опозиционна сила. Най-вероятно Борисов в тяхно лице ще се сдобие с основен опонент.  

- Партията на Костадин Костадинов наистина застрашително дърпа нагоре. Самият той вчера каза, че "Възраждане" показва най-голям ръст с нови 100 000 избиратели.  

- Още ще дръпнат, при липсата на алтернативи и качеството на политическия продукт, който политическата сергия в момента предлага. Те си имат своята ниша, и според мен си работят доста правилно нещата, които смятат. Но при всички случаи при този резултат те ще се опитат да разширят нишата си ще започнат да прибавят и други слоеве, които в момента не можем да оприличим за техни симпатизанти. Ще сменят и смекчат риториката, ще отправят  послания към други социални групи. Най-вероятно резултатът на следващи избори ще бъде още по-висок.

- Но, постигнатото от Корнелия Нинова все пак е по-малкото зло, защото беше явен страхът й, че БСП ще се сгромоляса до нивото на най-малките играчи.

- Имаше такива очаквания, но те бяха на прага на очакванията заради отливане на електорат към "Левицата" и т.н. Само преди две години, бяха с 480 000 гласа, а сега говорят дали са 210 000 или 216 000 и кога ще паднат под психологическата граница.

Да, БСП става маргинален играч – то се вижда БСП по риториката на техните лидери, не помня откога не са говорили за победа. Те комуникират колко полезно за определени социални групи, и тяхното участие в правителството. Само че те следват една изключително лоша стратегия - че ако се подмазват на социалното дъно и му обещават някакви подаяния, социалното дъно ще ги подкрепи. А социалното дъно отдавна не гласува за никого, с него няма комуникация. То е толкова маргинализирано и затънало, че проблемите на тия хора са как да си намерят хляб, ракия и цигари.

За никаква политика и послания не може да става дума.

- А как изплуваха ИТН? Всички очакваха, че ще са доста под чертата, че след всичко сторено от тях за провала на предишни правителства, няма никакъв шанс да влязат в парламента. 

- Кои ли са гласоподавателите на Слави Трифонов, много хора недоумяват?

- Не съм гледал още профилите, но всякакви биха ги подкрепили. Това си е тяхната група- това  са политическите номади, които винаги гласуват за нещо атрактивно. Няма изненада там. Сега дали има политически инженеринг, не мога да кажа, възможно е да има някакво прехвърляне. Все пак, резултатът на ДПС ако гледаме, не е грандиозен.

Това са неща, които не се доказват и нямат значение. При всички случаи ролята им е ключова от гледна точка на смокиновия лист, за който споменах в началото който ще скрие срамотиите на евентуална хартиена коалиция. Можеше български възход да изиграе тази роля, и по-добре щеше да бъде. Това не  най-добрият параван, но..

- В крайна сметка замириса ли на избори? Вече има прогнози, че през лятото пак ще застанем пред машините и урните.  

- Нещата натам отиват. Това е най-логичното за момента. При положение, че нямаме някакви изявления на двете водещи партии.

Нека да ги чуем и ще видим. Но по-вероятно е да има предсрочни избори в края на юли.