Шоко крем брюле с кафе
за 6 порции
Продукти
2 с.л. кафе на зърна
1 шушулка ванилия или 2 пак. ванилова захар
250 мл течна сметана (може да се замени с прясно мляко)
250 мл прясно мляко
50 г кафява захар
100 г черен шоколад
4 яйца
60 г бяла захар
Приготвяне
Зърната кафе, издълбаните от шушулката семенца ванилия, сметаната, прясното мляко и кафявата захар се кипват и се варят около 30 мин. на тих огън под капак.
Прецежда се и се добавя нарязаният на дребно черен шоколад да се разтопи, като се разбърква.
Оставя се да поизстине и в хладката смес се добавят постепенно разбитите яйца с разбъркване.
Разпределя се в огнеупорни купички. Пече в загрята фурна на 150 градуса около 30 мин.
Поръсва се във всяка купичка по 1 с.л. захар и се карамелизира с кухненска горелка или във фурната на най-горния рафт само на горно печене.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" -само за 1 лев.