Шоколадов мус с крокан от кедрови ядки

за 2 порции, 45 мин

Кухня
07:34 - 13 Октомври 2021
989
Шоколадов мус с крокан от кедрови ядки

Продукти

75 г тъмен шоколад

2 яйца

2 с.л. кафе ликьор или прецедено силно кафе

125 мл течна сметана за разбиване

30 г кедрови ядки

1 ч.л. масло

20 г кафява захар

1 щипка сол

малини или друг плод за гарниране

 

Приготвяне

Шоколадът се нарязва грубо и се разтопява на топла водна баня.

Жълтъците се разбиват на пяна с ликьора или кафето. Добавят се с разбъркване към махнатия от водната баня шоколад. Оставя се малко да изстине.

Разбива се сметаната и се обединява с разбитите белтъци на сняг с половината захар.

Разпределя се в 2 чаши и се оставя в хладилника за 40 мин.

Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Добавя се маслото, поръсва се с останалата захар и щипката сол и се разтопява всичко на слаб огън.

Разстила се върху леко намазнена чиния да изстине.

Кроканът се натрошава на парчета и се поръсва върху шоколадовия мус. Гарнира се с малини.