Скариди темпура с пикантен кокосов сос

за 4 порции, 30 мин

Кухня
08:40 - 27 Ноември 2024
562
Скариди темпура с пикантен кокосов сос

Продукти

 

За соса:

1 шалот или малка главичка друг лук

1 малка червена люта чушка

2 с.л. сусамово олио

200 мл неподсладено кокосово мляко

сол

1 щипка захар

соев сос на вкус

лют червен пипер на вкус

100 мл течна сметана за разбиване

 

За скаридите:

500 г скариди без черупките

2 белтъка

сол

малко царевично нишесте

зехтин или олио за пържене

лимони за гарниране

див лук или зелените пера на пресен лук за гарниране

 

Приготвяне

Обеленият шалот се нарязва на дребни кубчета.

Почистеното от семките червено люто чушле се нарязва на ситно.

Загрява се умерено сусамовото олио  се сотират заедно шалотът и чили чушлето около 1 мин.

Сипва се кокосовото мляко, кипва и се готви на тих огън 5 мин. Подправя се със сол, щипката захар, соев сос и лют червен пипер. Оставя се да изстине. Разбива се сметаната до втвърдяване. Прибавя се в соса и се разбърква внимателно.

Скаридите се почистват от червото – вената, в горната им част. Изплакват се и се подсушават.

Белтъците се разбиват с малко сол на твърд сняг.

Скаридите се потапят в белтъка, а след това в нишестето.

Изпържват се на порции в загретия зехтин или олио. Отцеждат се върху кухненска хартия.

Гарнират се с лимонови резенчета и с дивия лук. Поднасят се със соса.

Идеално пасва варен жасминов или друг дългозърнест ориз.