Задава ли се нов СПИН?! Маймунската шарка тръгва след гей оргия в сауна в Мадрид?

ЕС
21:41 - 23 Май 2022
17087
Задава ли се нов СПИН?! Маймунската шарка тръгва след гей оргия в сауна в Мадрид?

След като преди близо четири десетилетия бяха обявени за главни проводници на вируса на СПИН-а заради безразборните си сексуали контакти, сега хомосексуалистите са обвинявани и за бума на нетипичната за Европа маймунска шарка, пишат световните медии. Все по-убедителни стават доказателствата, че именно от гей оргии, вихрещи се на шумни рейв партита в секс сауни и клубове, е тръгнало заразното заболяване. Няма никакво съмнение, че Европа е пламнала именно при такъв случай - 83-ма от заразените до 90 души в момента са или хомо-, или бисексуални. Всички те признават, че са имали "повече от един сексуален партньор" в последния месец.

Висш съветник на Световната здравна организация описа безпрецедентното разпространение на маймунска шарка в развитите страни като "случайно събитие", което може да се обясни с рисковото сексуално поведение при две неотдавнашни масови събития в Европа, предаде днес Асошиейтед прес. В интервю за агенцията, д-р Дейвид Хейман, който е оглавявал отдела за спешни случаи на СЗО, заявява, че водещата теория, обясняваща разпространението на болестта, е предаването по полов път сред гейове и бисексуални мъже на две рейв партита, проведени в Испания и Белгия.

"Знаем, че маймунската шарка може да се разпространи, когато има близък контакт с лезиите на някой, който е заразен. Изглежда, че сексуалният контакт вече определя това предаване", посочва д-р Хейман.

Този факт бележи значително отклонение от типичния модел на разпространение на болестта в Централна и Западна Африка, където хората са заразяват предимно от животни като диви гризачи и примати, а  огнищата не се разпространяват извън ареала.

В Африка смъртността от маймунска шарка е около 10%. На този етап нито един от около 90-те регистрирани случая в Европа, не е завършил летално

Към днешна дата СЗО е регистрирала повече от 90 случая на маймунска шарка в няколко страни, сред които Великобритания, Испания, Израел, Франция, Швейцария, САЩ и Австралия. 83-ма от заразените декларират, че са гейове или бисексуални.

В испанската столица Мадрид вече има 30 потвърдени случая - всички на хомо- и бисексуални мъже. Ръководителят на департамента за здравеопазване на областта Енрике Руис Ескудеро каза, че властите разследват възможни връзки между неотдавнашно събитие на гей общността на Канарските острови, което е привлякло около 80 000 души на шумен парад, както и случаи от популярна гей сауна в Мадрид, където мъже се разхождат чисто голи, наметнати с бели хавлии, и правят публично групов секс помежду си.

Парти, прераснало в оргия в мадридска гей сауна, е най-вероятната причина за разпространението на маймунска шарка в Европа

Д-р Хейман председателства спешна среща на консултативната група на СЗО относно заплахите от инфекциозни заболявания в петък, за да оцени продължаващата епидемия и каза, че няма доказателства, които да предполагат, че маймунската шарка може да е мутирала в по-инфекциозна форма.

Заболяването обикновено причинява треска, втрисане, обрив и лезии по лицето или гениталиите. Може да се разпространи чрез близък контакт със заразен човек или неговото бельо или чаршафи, но сексуалното предаване все още не е документирано.

Повечето хора се възстановяват от болестта в рамките на няколко седмици, без да се налага хоспитализация. Ваксините срещу едра шарка, което се отбелязва като свързано заболяване, също са ефективни за предотвратяване на маймунска шарка и вече се разработват някои антивирусни лекарства. Заболяването може да бъде фатално при около 10% от инфектиранитев Африка, но сред настоящите случаи все още не са регистрирани смъртни инциденти.

Вирусът се разпространява след около седмица върху цялата кожа

СЗО заявява, че огнището е "нетипично" и добавя, че фактът, че случаите се наблюдават в толкова много различни страни, предполага, че болестта може да се е разпространявала от известно време. Директорът на агенцията за Европа предупреди, че с началото на лятото по целия континент масовите събирания, фестивали и партита могат да ускорят разпространението на маймунската шарка.

Други учени посочват, че ще бъде трудно да се различи дали секс или близкият контакт, свързан със секса, е довел до разпространението на маймунската шарка в Европа. "Сексуалната активност може да увеличи вероятността от предаване, независимо от сексуалната ориентация на човека и независимо от начина на предаване", казва Майк Скинър, вирусолог от "Импириъл Колидж" в Лондон.

В неделя главният медицински съветник на Британската агенция за здравна сигурност д-р Сюзън Хопкинс каза, че очаква повече случаи на маймунска шарка да бъдат идентифицирани в страната "всекидневно".

Здравни служители на Обединеното кралство заявиха, че "забележима част" от случаите във Великобритания и Европа са при млади мъже, които не са пътували до Африка и които са хомосексуални, бисексуални или правят инцидентно секс с мъже. Властите в Португалия и Испания също заявиха, че техните случаи са изцяло при мъже, които са правили предимно секс с други мъже и чиито инфекции са били регистрирани, когато са потърсили помощ за лезии в клиники за сексуално здраве.

Д-р Давид Хейман смята, че няма сериозна опасност от новата маймунска шарка 

Д-р Хейман, който е и професор по инфекциозни болести в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, каза, че епидемията от маймунска шарка вероятно е случайно събитие, което може да се проследи до един пациент, от което е пламнала Европа. "Много е възможно някой да се е заразил, да е развил лезии по гениталиите, ръцете или някъде другаде, и след това да го е разпространил на други, когато е имало сексуален или близък, физически контакт", предположи Хейман.

Той подчерта, че е малко вероятно болестта да предизвика широко разпространение. "Това не е Ковид-19. Трябва да забавим заразата, но тя не се разпространява във въздуха. Имаме ваксини, за да се предпазим от маймунска шарка", подчерта той.

Д-р Хейман добави още, че проучванията трябва да се проведат бързо, за да се определи дали маймунската шарка може да се разпространява от хора без симптоми, както и да стане ясно за популациите в риск от заболяването, че трябва да вземат предпазни мерки.