Сочен ябълков сладкиш със стафиди
за 12 парчета, 60 мин
Продукти
За тестото:
190 г меко масло
100 г бяла захар
50 г кафява захар
1 щипка сол
1 яйце
1 жълтък
375 г брашно
За плънката:
60 г бяла захар
1 ч.л. лимонена киселина
1,2 кг ябълки
3 с.л. стафиди
4 с.л. ром
½ ч.л. канела
3 ч.л. нишесте
1 ч.ч. прясно мляко
1 жълтък
1 с.л. кафява захар
20 г масло.
Приготвяне
Тестото: Маслото се нарязва на парченца. Разбива се с бялата захар, кафявата захар и щипката сол. Добавят се яйцето и жълтъкът и внимателно се разбърква. Прибавя се брашното и се разбърква енергично. Тестото се оформя на плоска тухла, завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника да се стегне около 2 часа.
Плънката: Разбъркват се бялата захар и лимонената киселина. Ябълките се обелват, нарязват се на четвъртинки, изчистват се семките и се режат на тънки филийки. Веднага се разбъркват със захарта и лимонтузуто, за да не потъмнеят. Оставят се да престоят около 1 час. Около 1 час се киснат и стафидите в рома.
Тестото се разделя на две равни парчета. Половината се връща в хладилника. Другата част се разточва на кръгла кора с диаметър около 28 см. Натиска се плътно по дъното и като бордюр нагоре по стените във форма с диаметър около 24 см. Надупчва се на няколко места с вилица. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 10-12 мин.
Към ябълките се добавят отцедените от рома стафиди, канелата и нишестето, разтворено в малко студена вода. Разбърква се и се изсипва в изпечената основа.
Втората половина от тестото се разточва и се поставя върху пълнежа, като се натискат краищата. Залива се с разбития жълтък с прясното мляко и се надупчва на няколко места с вилица. Поръсва се с кафявата захар и с парченца нарязано масло.
Отново се пече в загрята на 200 градуса фурна още 40 минути.