Сочен ябълков сладкиш със стафиди

за 12 парчета, 60 мин

Кухня
11:20 - 05 Април 2019
3275
Сочен ябълков сладкиш със стафиди

Продукти

За тестото:

190 г меко масло

100 г бяла захар

50 г кафява захар

1 щипка сол

1 яйце

1 жълтък

375 г брашно


За плънката:

60 г бяла захар

1 ч.л. лимонена киселина

1,2 кг ябълки

3 с.л. стафиди

4 с.л. ром

½ ч.л. канела

3 ч.л. нишесте

1 ч.ч. прясно мляко

1 жълтък

1 с.л. кафява захар

20 г масло.

 

Приготвяне

Тестото: Маслото се нарязва на парченца. Разбива се с бялата захар, кафявата захар и щипката сол. Добавят се яйцето и жълтъкът и внимателно се разбърква. Прибавя се брашното и се разбърква енергично. Тестото се оформя на плоска тухла, завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника да се стегне около 2 часа.

Плънката: Разбъркват се бялата захар и лимонената киселина. Ябълките се обелват, нарязват се на четвъртинки, изчистват се семките и се режат на тънки филийки. Веднага се разбъркват със захарта и лимонтузуто, за да не потъмнеят. Оставят се да престоят около 1 час. Около 1 час се киснат и стафидите в рома.

Тестото се разделя на две равни парчета. Половината се връща в хладилника. Другата част се разточва на кръгла кора с диаметър около 28 см. Натиска се плътно по дъното и като бордюр нагоре по стените във форма с диаметър около 24 см. Надупчва се на няколко места с вилица. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 10-12 мин.

Към ябълките се добавят отцедените от рома стафиди, канелата и нишестето, разтворено в малко студена вода. Разбърква се и се изсипва в изпечената основа.

Втората половина от тестото се разточва и се поставя върху пълнежа, като се натискат краищата. Залива се с разбития жълтък с прясното мляко и се надупчва на няколко места с вилица. Поръсва се с кафявата захар и с парченца нарязано масло.

Отново се пече в загрята на 200 градуса фурна още 40 минути.