Свинско печено със сметанови ябълки

за 4 порции, 65 мин

Кухня
08:02 - 13 Ноември 2021
4382
Свинско печено със сметанови ябълки

Продукти

800 г цяло парче свинско без кост

4 глави лук – около 200 г

3 големи кисели ябълки – около 450 г

1 ч.л. семена резене или копър

6 зрънца черен пипер

сол и черен пипер

1 с.л. горчица

1 ч.л. суха майорана или 1 с.л. наситнена прясна

2 с.л. олио

275 мл ябълково вино – сайдер

250 мл течна готварска сметана или заквасена сметана

 

Приготвяне

Обеленият лук се нарязва на по-едри кубчета – около 1 см.

Ябълките се нарязват на четвъртинки и се изчистват от семето.

Семената копър и зърната черен пипер се счукват леко и се смесват с горчицата и майораната. Месото се посолява и се намазва с получената паста.

Запържва се в загрятото олио от всички страни по 1 мин.

Свинското се изважда и в същата мазнина се сотират ябълките с лука с разбъркване 3-4 мин. Прехвърлят се в тава, слага се свинското и се пече в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 30 мин.

Изважда се месото, завива се в алуминиево фолио и отпочива 10 мин.

В тавата се добавя ябълковото вино, кипва и ври докато намалее наполовина. Прибавя се сметаната и се оставя да кипне отново. Подправя се със сол и черен пипер.

Месото се нарязва на филийки. Гарнира се със сметановите ябълки.