Свинско печено със сметанови ябълки
за 4 порции, 65 мин
Продукти
800 г цяло парче свинско без кост
4 глави лук – около 200 г
3 големи кисели ябълки – около 450 г
1 ч.л. семена резене или копър
6 зрънца черен пипер
сол и черен пипер
1 с.л. горчица
1 ч.л. суха майорана или 1 с.л. наситнена прясна
2 с.л. олио
275 мл ябълково вино – сайдер
250 мл течна готварска сметана или заквасена сметана
Приготвяне
Обеленият лук се нарязва на по-едри кубчета – около 1 см.
Ябълките се нарязват на четвъртинки и се изчистват от семето.
Семената копър и зърната черен пипер се счукват леко и се смесват с горчицата и майораната. Месото се посолява и се намазва с получената паста.
Запържва се в загрятото олио от всички страни по 1 мин.
Свинското се изважда и в същата мазнина се сотират ябълките с лука с разбъркване 3-4 мин. Прехвърлят се в тава, слага се свинското и се пече в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 30 мин.
Изважда се месото, завива се в алуминиево фолио и отпочива 10 мин.
В тавата се добавя ябълковото вино, кипва и ври докато намалее наполовина. Прибавя се сметаната и се оставя да кипне отново. Подправя се със сол и черен пипер.
Месото се нарязва на филийки. Гарнира се със сметановите ябълки.