Таратор с авокадо и краставица
за 2 порции, 15 мин
Кухня
07:54 - 14 Август 2022
9589
Продукти
1 авокадо - около 200 г
1 краставица – около 200 г
2 стръка пресен лук (може 1 стрък пресен лук и 1 стрък пресен чесън)
1 лайм или ½ лимон
150 г кисело мляко
300 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
малко див лук или зелени пера на пресен лук
Приготвяне
Обелените авокадо и краставица се нарязват на кубчета.
Пресният лук се наситнява.
Изцежда се сокът на лайма.
Пасират се авокадото, краставицата и лукът с киселото мляко, зеленчуковия бульон, 2 с.л. лимонов сок, сол и черен пипер. Оставя се в хладилника за поне 1 час.
Поръсва се нарязания на дребно див лук.
Тараторът става изключителен, ако се гарнира с хайвер – черен или червен. Вместо бульон, може да се използва още кисело мляко или прясно мляко.