Телешко или агнешко рагу с балсамико сос

за 4 порции, 140 мин

Кухня
10:29 - 06 Май 2019
5719
Телешко или агнешко рагу с балсамико сос

Продукти

800 г говеждо/телешко месо или агнешко месо

250 г лук

400 г моркови

сол и черен пипер

3 с.л. зехтин или олио

100 мл балсамов оцет

3 с.л. доматено пюре

500 мл месен бульон

3 клонки розмарин

200 мл червено вино

Приготвяне

Кипва се вода и се бланшират главите необелен лук за 1 мин. Отцежда се, обелва се и се разрязва на две или на четири (лукът може и да не се бланшира). Обелемите моркови се нарязват косо на дебели резени.

Телешкото или агнешко месо се нарязва на хапки и се подправя със сол и черен пипер.

Запържва се в зехтина или олиото до златисто на няколко порции и се изважда с решетеста лъжица.

В същата мазнина се запържват лукът и морковите. Добавя се доматеното пюре и се разбърква.

Деглазира се с балсамовия оцет и се оставя да заври силно. Сипва се бульонът и се връща месото. Слагат се клонките розмарин.

Оставя се да къкри под капак до готовност на месото – около 2 часа.

Червеното вино се кипва и ври докато намалее наполовина. Добавя се към рагуто към края на готвенето.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.