Телешко или агнешко рагу с балсамико сос
за 4 порции, 140 мин
Продукти
800 г говеждо/телешко месо или агнешко месо
250 г лук
400 г моркови
сол и черен пипер
3 с.л. зехтин или олио
100 мл балсамов оцет
3 с.л. доматено пюре
500 мл месен бульон
3 клонки розмарин
200 мл червено вино
Приготвяне
Кипва се вода и се бланшират главите необелен лук за 1 мин. Отцежда се, обелва се и се разрязва на две или на четири (лукът може и да не се бланшира). Обелемите моркови се нарязват косо на дебели резени.
Телешкото или агнешко месо се нарязва на хапки и се подправя със сол и черен пипер.
Запържва се в зехтина или олиото до златисто на няколко порции и се изважда с решетеста лъжица.
В същата мазнина се запържват лукът и морковите. Добавя се доматеното пюре и се разбърква.
Деглазира се с балсамовия оцет и се оставя да заври силно. Сипва се бульонът и се връща месото. Слагат се клонките розмарин.
Оставя се да къкри под капак до готовност на месото – около 2 часа.
Червеното вино се кипва и ври докато намалее наполовина. Добавя се към рагуто към края на готвенето.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.