2 празнични рецепти от Master Chef Ивайло Спасов
Master Chef Ивайло Спасов, победител от последното кулинарно шоу, издаде 2 празничси рецепти, с които може да разнообраците трапезата за Коледа.
Ето какво издаде големият победител пред „Монитор”.
Поркета
Понякога по-евтините и подценявани части от прасето се оказват много по-вкусни от всички останали. Случаят с поркетата, която се прави от коремната част заедно с кожата, е точно такъв.
Необходими продукти:
1 парче от коремната област на прасето заедно с кожата – около 3-4 килограма
2 с.л. зърна черен пипер
3 с.л. семена от фенел/резене
1 с.л. чили на люспи
3 с.л накълцани листа от салвия или розпарин
12 рендосани или пресовани скилидки чесън
сол
2 ч.л бакпулвер
Начин на приготвяне: Сложете измитото и добре подсушено парче месо с кожата надолу върху голяма дъска. С остър нож направете напречни прорези през месото, завъртете ножа на 90 градуса и направете още прорези – ще се получат ромбоидни форми по месото, в които подпварките ще се втрият по-добре. Запечетете пипера и фенела на средна температура в сух тиган, докато усетите приятна миризма. Счукайте ги в хаванче. Посолете месото обилно и поръсете със смеската от пипер и фенел, чилито, чесъна и нарязаната салвия. С пръсти втрийте всички подпвави в прорезите, които направихте преди това.
Разположете 12-16 ленти от конец, на около 2 сантиметра под парчето месо. Завийте и завържете парчето месо на руло и завържете здраво, започвайки от единия край, стигайки до другия. Смесете 1 супена лъжица сол и бакпулвера добре и намажете обилно кожата.
Ако парчето е твърде дълго, за да се побере във фурната ви, го разрежете на две чсти. Сложете в тава, опаковайте с фолио и оставете в хладилник поне за 10-12 часа.
Извадете месото от хладилника поне 2 часа преди печенето. Пуснете фурната да загрява на 140 градуса и сложете поркетата върху решетка, поставена върху тава за печене. Опаковайте тавата с фолио. Сложете тавата в загрятата на 140 градуса фурна и печете за около 4 часа, като периодично поливате кожата с мазнината, която капе в тавата.
След четвъртия час извадете поркетата и я завийте за 15 мин във фило, загрейте фурната на максималната възможна температура и вкарайте парчето месо отново - така кожата ще стане хрупкава ще заприлича на чипс – това ще отнеме межу 15 и 25 минутио в зависимост от фурмата. Извадете поркетата и я завийте отново във фолио за поне 15 минути.
Отстранете конците и разрежете на парчета с остър нож - най-добре такъв за хляб, за да запазите хрупкавата кожа.
Сервирайте с картофи или зеленчуци по избор и сос чимичури.
Сос чимичури
Това е един билков сос, особено популярен в Аржентина и Уругвай, който върви чудесно с месо. Супербърз и лесен и учудващо близък до нашия вкус.
Необходими продукти
1 натъпкана чаена чаша листа от магданоз – измисти и подсушени
5 средни белени скилидки чесън
2 супени лъжици листа от пресен риган или 1 лъжица сушен
½ чаена чаша зехтин
¼ чаша винен оцет
1/2 чаена лъжица сол – около 3-4 грама
1/4 чаена лъжица чили на люспи
Начин на приготвяне: Най-лесният начин е да сложите листата от магданоз, риган и чесъна в чопър или кухненски робот и да пулсирате, докато всичко се нареже много финно. Ако нямате чопър или робот, накълцайте листата на магданоза и ригана на ситно, пресовайте или накълцайте чесъна и ги смесете.
Прехвърлете в купа, добавете останалите съставки и разбъркайте добре. Сосът е готов за консумация веднага и може да престои в хладилник 3-4 дни.