„Танцуващата с вода“ - любима книга на Елиф Шафак и Опра Уинфри излезе на български

Творбата на Та-Нехиси Коутс превзе световните книжни класации

Книги
13:43 - 10 Май 2023
2939
„Танцуващата с вода“ - любима книга на Елиф Шафак и Опра Уинфри излезе на български

„Една от най-добрите книги, които съм чела“, казва Опра Уинфри за „Танцуващата с вода“. Художественият дебют на афроамериканския автор и журналист Та-Нехиси Коутс превзе в класацията на „Ню Йорк Таймс“ за бестселъри и събра редица възторжени отзиви от известни личности и престижни медии след издаването си през 2019 г.

Турската писателка Елиф Шафак нарече романа „забележителен“, а „Пъблишърс Уикли“ написа: „С проза, която пее, и въображение, което се извисява, Коутс се утвърждава като един от най-важните писатели на своето поколение“.

От 2 май „Танцуващата с вода“ вече е и по българските книжарници с логото на издателство „Кръг“. Книгата е в превода на Владимир Германов и с корица от Милена Вълнарова.

Та-Нехиси Коутс се занимава с един от най-мрачните периоди в американската история – робството. Той обаче го прави по рядко срещан в литературата начин – с изящество, поетичност и сила, които напомнят за класиките на голямата Тони Морисън. Защото освен смела, откровена и на места почти фантастична, „Танцуващата с вода“ е и много лирична книга.

Романът разказва за смелия Хайрам Уокър, роден в плантация за роби в покварената и вече залязваща Вирджиния. Негов баща е собственикът на имението „Локлис“, а майка му е робиня, отдавна продадена в западните щати, където все още държат чернокожите във вериги.

Без всякакви спомени за нея, момчето отраства под крилото на своя бял родител, но това не му носи свобода, а още по-голяма зависимост в редиците на несвободните. До деня, в който на деветнайсет години му се случва нещо необикновено – Хайрам пада в бурните води на река Гус и по чудо оцелява.

Тази среща със смъртта променя живота му завинаги. След нея момчето открива своята суперсила и куражът да напусне дома си, от който в крайна сметка ще изведе и хората, които обича, към свободата на Севера.

Ала в това Превеждане – мост от хиляди човешки истории, издигнат от силата на паметта – момчето ще изпита на собствения си гръб товара на независимия живот. Такъв, какъвто може би не съществува, понеже свободата също е господар, при това още по-взискателен и строг от белия робовладелец.

В майсторството и специфичния стил на „Танцуващата с вода“ личи духът на средата, в която расте нейният автор. Баща му е издател и библиотекар, който има печатна преса в мазето си и е основател на Black Classic Press – издателска компания за афроамерикански заглавия. Майка му пък, учителка по професия, наказвала малкия Та-Нехиси, като го карала да пише есета.

След като набира популярност като репортер и журналист, както и в сферата на нехудожествената литература (носител е на Националната литературна награда на САЩ за мемоара си „Между света и мен“), Коутс пише няколко комикса от поредиците на „Марвел“ за „Черната пантера“ и „Капитан Америка“, а след това се захваща и с първия си роман. Именно комиксите за супергерои и творбите на американския модерен класик Е. Л. Доктороу го вдъхновяват за „Танцуващата с вода“.