Джинджифилови палачинки с моркови
за 4 порции, 55 мин
Продукти
10 г пресен джинджифил
600 г моркови
20 г сусамово олио - може слънчогледово или зехтин
1 с.л. захар
200 г бяло брашно
70 г царевично брашно
2 ч.л. къри на прах
500 мл зеленчуков бульон
8 с.л. олио
1 ряпа
3 с.л. портокалов сок
1 с.л. оцет
3 с.л. зехтин или олио
50 г солен шамфъстък
копър, сол и черен пипер
Приготвяне
Морковите се разрязват наполовина по дължина. Задушават се в сусамовото олио и 100 мл вода, поръсени със захарта, сол и черен пипер, за 5-6 мин., докато се глазират, а течността се изпари, но да останат леко хрупкави.
За палачинките се разбъркват бялото брашно, царевичното, кърито, зеленчуковият бульон, сол и черен пипер на гладко полутечно тесто.
Пържат се в намазан с олио тиган, като при изсипването на всяка доза веднага върху още течното тесто се слагат по няколко надлъжни парчета моркови. Пържат се от двете страни и се държат топли в леко загрята фурна.
Палачинките се поръсват с копър и счукани ядки шамфъстък.
Гарнират се със салата от обелените и нарязани на тънки ивички ряпа и джинджифил, овкусени с дресинг от зехтина, оцета, портокаловия сок, малко сол.
Палачинките стават много ароматни, ако се изпържат в царевично олио.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".
Отново само за 1 лев.